Batının Maskesi Düştü! İngiltere'ye Gazze Davası

İşgal rejiminin saldırıları altındaki Gazze Şeridi’nde sağlık durumu kritik olan üç çocuğun İngiltere tarafından tahliye edilmemesi, Londra’da hukuki süreci tetikledi. İngiltere merkezli Leigh Day hukuk firması, çocukları temsilen Dışişleri ve İçişleri bakanlıklarına karşı yasal işlem başlattı.

Eklenme Tarihi: 20 Tem 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 20 Tem 2025
Batının Maskesi Düştü! İngiltere'ye Gazze Davası

The Guardian’a konuşan avukatlar, İngiltere’nin Bosna ve Ukrayna gibi geçmiş çatışmalarda yürüttüğü tıbbi tahliye uygulamalarını hatırlatarak, Gazze’deki çocuklara yönelik tutumun "ikiyüzlü ve ayrımcı" olduğunu dile getirdi.

“Gazze’deki mekanizmalar yetersiz”

Leigh Day firmasından Carolin Otto, hükümetin “Gazze çevresinde tedaviye destek verildiği” ve “İngiltere’de özel fonlu tedaviler için vize imkanı sağlandığı” savunmasına karşı çıktı. Otto, “Bu mekanizmalar, acil tıbbi yardıma muhtaç çocuklar için ciddi şekilde yetersiz kalıyor” dedi.

Avukatların temsil ettiği çocuklardan biri, yüzünde kanamaya yol açan ve hayatı tehdit eden damar anomalisi (arteriovenöz malformasyon) taşıyor. Kardeş olan diğer iki çocuk ise böbrek yetmezliğine neden olan “sistinozis nefropati” hastalığıyla mücadele ediyor.

Gazze’de tahliye ihtiyacı olan 12 bin 500 hasta var

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, Gazze’de yaklaşık 12 bin 500 kişi tıbbi tahliye bekliyor. 10 Nisan’a kadar sadece 7 bin 229 hasta farklı ülkelere nakledilebildi. Bunların yaklaşık 5 bini çocuktu.

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), yalnızca 22 hastayı tahliye edebildiklerini belirterek, uluslararası toplumun daha fazla destek vermesi çağrısında bulundu.

İngiltere hükümetinden savunma

İngiltere hükümeti ise Gazze’de 500 binden fazla kişiye sağlık hizmeti sağladığını, bölgede 7,5 milyon sterlinlik sağlık yardım paketi açıkladığını bildirdi. Ancak avukatlar, bu açıklamaların çocukların hayati ihtiyaçlarını karşılamadığını vurguluyor.

Mayıs ayında İngiltere, özel kaynaklı “Project Pure” girişimi sayesinde Gazze’den sadece iki çocuğun tıbbi tahliyesine izin vermişti. Ancak bu örnek kamu kaynaklı bir politika değişikliğini yansıtmıyor.