İngiltere'de Hamas’ın Terör Listesinden Çıkarılması İçin Hukuki Mücadele Başlatıldı

İngiltere merkezli insan hakları grubu Cage, Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması için İçişleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Grup, kararın siyasi gerekçelerle alındığını ve Müslüman topluluklara yönelik ayrımcılığa yol açtığını savunuyor.

Eklenme Tarihi: 10 Haz 2025
1 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 10 Haz 2025
İngiltere'de Hamas’ın Terör Listesinden Çıkarılması İçin Hukuki Mücadele Başlatıldı

Hamas’ın Terör Listesinden Çıkarılması İçin Hukuki Mücadele Başlatıldı

İngiltere’de faaliyet gösteren insan hakları örgütü Cage, Hamas’ın terör örgütleri listesinden çıkarılması için ikinci bir hukuki başvuru yaptı. Başvuruda, 2021 yılında dönemin İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından alınan kararın siyasi sebeplerle alındığı ve Müslüman bireyler üzerinde ayrımcı bir etki yarattığı iddia ediliyor.

2021 Kararı ve Siyasi Gerekçeler

Kassam Tugayları, İngiltere tarafından yirmi yıl önce terör örgütü olarak ilan edilmişti. Ancak 2021 yılında, İçişleri Bakanı Priti Patel, örgütün tamamını terör listesine dahil etti.

Cage, bu kararın İngiltere Terör Yasası’nın 4. Bölümü'ne dayandığını ve terör örgütleri listesine alınan grupların mağdurları tarafından İçişleri Bakanlığı’na başvurulabileceğini belirterek hukuki süreci başlattı.

Müslüman Toplulukları Hedef Alan Ayrımcılık İddiası

Cage, alınan bu kararın, özellikle Müslüman toplulukları haksız yere hedef aldığını ve birçok bireyin yaşamını olumsuz etkilediğini savunuyor. Yapılan başvuruda, Cage tarafından derlenen 26 vaka çalışması yer alıyor. Bu örneklerde, üniversite öğrencilerinin Hamas ile ilgili medya başlıklarını paylaştıkları için soruşturmalara tabi tutuldukları, disiplin cezaları aldıkları ve bazı bireylerin sınır dışı edilme, vize iptali gibi durumlarla karşı karşıya kaldıkları ifade ediliyor.

Cage Genel Müdürü'nden Açıklama

Cage Genel Müdürü Muhammed Rabbani, “Hamas’ın yasaklanması, İngiliz hukukunda yerleşik özgürlükleri ihlal ediyor. Kararın, siyasi ve diplomatik gerçeklikle yüzleşmesi gerekiyor” dedi.