İsrail’de Bennett ve Lapid’den seçim ittifakı: Netanyahu’ya karşı ortak blok

Eski İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile ana muhalefet lideri Yair Lapid, bu yıl yapılması planlanan seçimler öncesi güçlerini birleştirme kararı aldı. “Bennett 2026” ve Gelecek Var Partisi çatısı altında kurulacak yeni koalisyonun hedefi, işgalci Netanyahu liderliğindeki Likud’u sandıkta geride bırakmak.

Eklenme Tarihi: 26 Nis 2026
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 26 Nis 2026
İsrail’de Bennett ve Lapid’den seçim ittifakı: Netanyahu’ya karşı ortak blok

İşgalci İsrail siyasetinde yeni bir koltuk kavgası daha başladı. Eski Başbakan Naftali Bennett ile ana muhalefet lideri Yair Lapid’in, bu yıl yapılması planlanan seçimlerde Başbakan Binyamin Netanyahu’ya karşı ortak hareket etme kararı aldığı duyuruldu.

Bennett’in ofisinden yapılan açıklamada, Lapid’in liderliğini yaptığı Gelecek Var Partisi’nin seçim koalisyonu kapsamında “Bennett 2026” adı altında birleşeceği belirtildi. Kurulacak bu yeni blokla birlikte işgal rejimi içindeki muhalefetin tek çatı altında toplanması ve Netanyahu liderliğindeki Likud’a karşı güçlü bir cephe oluşturulması hedefleniyor.

Açıklamada, söz konusu ittifakın “reform bloğu” olarak adlandırıldığı ve 27 Ekim’de yapılması planlanan seçimlerde kesin zafer amaçlandığı ifade edildi. Lapid ve Bennett’in akşam saatlerinde Tel Aviv’de düzenleyecekleri basın toplantısıyla detayları kamuoyuna açıklayacağı bildirildi.

İsrail basınında yayımlanan son anketler de bu ittifakın seçim dengelerini değiştirebileceğini gösteriyor. Maariv gazetesinin verilerine göre, “Bennett 2026” oluşumu Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ile başa baş ilerliyor. Likud hâlihazırda mecliste 24 sandalye ile temsil edilirken, Lapid’in Gelecek Var Partisi ise 7 milletvekiline sahip bulunuyor.

Bennett ve Lapid daha önce de 2021 yılında Netanyahu’nun 12 yıllık başbakanlık dönemine son veren koalisyonu kurmuştu. Ancak isimler değişse de işgal politikalarının değişmediği, Filistin halkına yönelik baskı ve saldırıların sürdüğü biliniyor.

Özellikle Bennett, siyasi kariyeri boyunca Filistin karşıtı sert söylemleriyle ve işgal altındaki Batı Şeria’nın bazı bölgelerinin ilhak edilmesi gerektiğini savunmasıyla tepki çekmişti. Aşırı sağcı Yamina Partisi’nin kurucusu olan Bennett, işgal politikalarının en sert savunucularından biri olarak öne çıkıyor.

Lapid de dış politikada daha “ılımlı” bir görüntü vermeye çalışsa da Filistin meselesinde işgal rejiminin temel çizgisinden ayrılmayan isimlerden biri olarak değerlendiriliyor.

İsrail devlet televizyonu KAN’ın yayımladığı son anket sonuçları, Bennett’in olası bir seçim yarışında Netanyahu’yu mağlup edebilecek en güçlü adaylardan biri olduğunu ortaya koydu.

Ancak Filistin halkı açısından değişen tek şeyin isimler olduğu belirtiliyor. Netanyahu, Bennett ya da Lapid… İşgal rejiminin farklı yüzleri olarak görülen bu isimlerin tamamı, Filistin topraklarında süren zulmün ve baskının siyasi aktörleri olarak öne çıkıyor.