Suudi Arabistan, Pakistan’a verdiği krediyi geri istedi

Suudi Arabistan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Keşmir krizine verdiği tepkiyi eleştirmesi üzerine Pakistan’a kredi ve petrol tedarik anlaşmasını aniden sona erdirdi. Veliaht Prens Selman yönetimindeki Suudi yönetimi, ödenen kredinin ilk taksidini zamanı gelmeden Pakistan yönetiminden istedi.

Suudi Arabistan, Pakistan’a verdiği krediyi geri istedi
13 Ağu 2020 08:23:24

Suudi Arabistan, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) Keşmir krizine verdiği tepkiyi eleştirmesi üzerine Pakistan'a kredi ve petrol tedarik anlaşmasını aniden sona erdirdi. Veliaht Prens Selman yönetimindeki Suudi yönetimi, ödenen kredinin ilk taksidini zamanı gelmeden Pakistan yönetiminden istedi.

Pakistan geçen hafta, 2018'de Riyad ile kararlaştırılan 6 milyar dolarlık paketin 1 milyar dolarlık kısmını geri ödemek zorunda kaldı.

Suudi yönetiminin Pakistan'a verdiği krediyi zamansız istemesi karşısında zor durumda kalan İslamabad'ın imdadına ise Çin yetişti. Çin, 1 milyar dolarlık krediyi Pakistan'a ödedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi'nin, Pakistan'ın Keşmir konusunda özel toplantı yapma talebini geri çevirmesiyle Şubat ayından itibaren Riyad ile İslamabad arasındaki ilişkiler hızla kötüleşti.

İslamabad ise, Keşmir konusunda Hindistan'a baskı yapmak için İİT'nin kullanılmasını talep ederek geri adım atmadı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Shah Mehmood Qureshi, Suudi Arabistan'dan, İİT konsey toplantısını düzenlemesini açıkça talep etmeye devam etti. 

Qureshi, geçen hafta bir televizyon röportajında, "Bugün, İİT'ye Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını yapmasını söylüyorum. Bunu yapamazlarsa, o zaman Başbakandan [İmran Han] 'dan şunu sormak zorunda kalacağım. Keşmir konusunda yanımızda olmaya hazır İslam ülkelerini [İran, Türkiye ve Malezya] bir toplantıya çağırıyoruz" dedi.

Suudi yönetimi, Pakistan Dışişleri Bakanı'nın çıkışı üzerine bu ülkeye verilen krediyi istemeye karar verdi.

Pakistan medyasına göre ise, petrol kredisi ödemesi Mayıs ayında askıya alındı ve Suudiler daha sonra Pakistan'dan kredinin tamamını geri ödemesini istedi.

Pakistan'a verilen 6,2 milyar dolarlık kredi, geçen yıl Şubat ayında Veliaht Prens Muhammed Bin Salman'ın İslamabad'ı ziyaret etmesiyle imzalandı. 

Pakette 3 milyar dolarlık kredi ve 3.2 milyar dolarlık petrol kredisi bulunuyor.



0 Yorum

Yorum Yaz