Alparslan Hoca Furkan Nesli Dergisi ile ilgili: “Hangi Diyanet görevlisi belli değil; boş bir kâğıtla toplatma kararı verdiler”

Alparslan Kuytul Hoca, yıllar önce iki dergi sayısı hakkında verildiğini söylediği toplatma kararının, Diyanet’e gönderilen “imzasız” bir rapora dayandırıldığını iddia etti. Alparslan Hoca, raporu mahkemeye üst yazıyla ileten ismin Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt olduğunu öne sürerek, “Hangi Diyanet görevlisi belli değil; boş bir kâğıtla toplatma kararı verdiler” dedi.

Eklenme Tarihi: 22 Ağu 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 22 Ağu 2025
Alparslan Hoca Furkan Nesli Dergisi ile ilgili: “Hangi Diyanet görevlisi belli değil; boş bir kâğıtla toplatma kararı verdiler”

Alparslan Kuytul Hoca, Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt’un imzası bulunan bir rapor hakkında açıklamalarda bulundu. Hazırlanan rapora göre Furkan Nesli Dergisinin 111 ve 112. Sayılarının toplanma kararı verildiği açıklandı. Alparslan Hoca, “Rahatsız Oldukları Cümlelerim” başlığı altında yaptığı konuşmada, yıllar önce iki dergi sayısı hakkında mahkemece toplatma kararı verildiğini, ancak bu kararın kendilerine tebliğ edilmediğini ve sürecin Diyanet’ten gönderilen “isimsiz” bir raporla yürütüldüğünü ileri sürdü.

Alparslan Hoca, “Bizim iki tane dergimizle ilgili mahkeme toplatma kararı çıkarttı, yıllar önce çıkartmış, bizim haberimiz yok, bize tebliğ etmediler. Kasten itiraz etmeyelim diye bizim haberimiz yok” ifadelerini kullandı. Kararı çevresinden tesadüfen öğrendiklerini söyleyen Alparslan Hoca, söz konusu sayılardaki kendi yazıları ile birkaç yazının Diyanet’e gönderilip rapor istendiğini anlattı.

Açıklamasında raporun niteliğine dikkat çeken Alparslan Hoca, “O raporu kimin hazırladığı belli değil, altında imza yok. Ne e-imza var ne ıslak imza var. Boş bir kâğıt… Karar yazılmış: ‘Şu cümlesinde şöyle bir sıkıntı gördük, şu cümlesinde böyle bir sıkıntı gördük.’ Öyle alçalmış ki raporu hazırlayan kimse… Yani hiçbir sıkıntı olmayan cümlede kendince bir şey bulmaya çalışıyor. Çünkü verilen vazife o” dedi.

Alparslan Hoca, raporu mahkemeye ileten ismin Diyanet İşleri Yüksek Kurulu Üyesi İdris Bozkurt olduğunu öne sürerek, “Bu şahıs, İdris Bozkurt… ‘Rapor hazırlanmıştır, size gönderiyor’ diye altına imza atıyor. Kendi mi yazdı, başkasına mı yazdırdı bilinmiyor. Kim olduğu bilinmeyen bir rapor” sözleriyle tepki gösterdi.

Alparslan Hoca, raporda kendi yazılarına yöneltilen eleştirilerden örnekler de aktardı:

“Hiçbir şey bulamadığı zaman ‘Allah’ın hükümlerinin geçerli olması gerektiğini söylüyor ancak bunu delillendirmemiştir’ diyor. Hâlbuki yazıda bir sürü ayet, hadis delil de var. Diyelim ki delil olmasa bile, bunun delilleri Kur’an’da, sünnette, aklen var. Bu bir dergi yazısı; üç beş sayfa. Kitap değil ki bütün delilleri sıralayasın.”

Bir başka eleştirinin de toplumsal dindarlık vurgusu üzerine geldiğini belirten Alparslan Hoca, “‘Nesillerimizi itham ediyor’ diyorlar. Bu nesil dini yönden zayıf bir nesil olmakla itham ediliyormuş. Zayıf değil mi neslimiz? Kimi ateist, kimi deist… İçki, kumar, faiz, zina, LGBT… Her şey çoğalmadı mı?” ifadelerini kullandı.

Alparslan Hoca, raporu hazırlayan ismin kimliğinin gizli tutulduğunu, hukuken bunun kabul edilemeyeceğini savunarak Bozkurt’a şu soruyu yöneltti: “Sen bunu okumadan mı gönderdin İdris Bozkurt? Senin imanın buna nasıl müsaade etti? ‘Bu yazıda bir şey yok, niye zorla hata arıyorsun?’ diyemedin mi?”

Konuşmasının sonunda ilerleyen günlerde sürecin belgeleri ve ayrıntılarıyla paylaşılacağını belirten Alparslan Hoca, “Günü geldiğinde size okuya okuya anlatacağım. Ben ne yazmışım, rapor nasıl düzenlenmiş tek tek cevabını vereceğim” dedi.