İşgalci İsrailli Mimarlar Gazze Yıkımını Durdurun Çağrısı

İşgalci İsrail’de 300 mimar ve şehir planlamacısı, Gazze’deki tarihî ölçekteki yıkıma son verilmesini ve adil bir yeniden inşa sürecinin başlatılmasını talep etti.

Eklenme Tarihi: 09 Ağu 2025
2 dk okuma süresi
Güncelleme Tarihi: 09 Ağu 2025
Gazze Yıkımını Durdurun Çağrısı

İşgalci İsrail’de 300 mimar ve şehir planlamacısından oluşan grup, Gazze Şeridi’nde yaşanan “II. Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmemiş” yıkıma dikkat çekerek, saldırıların derhal durdurulmasını ve bölgenin kapsamlı, adil şekilde yeniden inşasını istedi.

Ortak bildiride, Gazze’deki şehirlerde ve sivil alanlarda gerçekleşen yıkımın, yalnızca sayısal verilerle değil, aynı zamanda binlerce yıllık kültürel mirasın yok edilmesi açısından da tarihi bir felaket olduğu vurgulandı. İşgalci İsrail ordusunun 280 binden fazla konutun yanı sıra 2 bin 300 eğitim kurumunu, çok sayıda hastane, klinik, cami, kilise ve ekonomik tesisleri yerle bir ettiği hatırlatıldı.

Bildiri, Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki saldırılarını kınamakla birlikte, bu saldırıların Gazze’de sivillere yönelik yıkımı ve zararları haklı göstermediğini ifade etti. Ayrıca, Gazze ve Batı Şeria’daki nüfusun zorla yerinden edilmesine, Filistinlilerin sürgün edilmesine ve Refah’ta kurulması planlanan “insani yardım kenti” projesine derhal son verilmesi çağrısı yapıldı.

İşgalci İsrailli mimarlar, katil İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’da Filistin köylerine yönelik saldırılarını da kınadı.

Gazze’de insani kriz ise derinleşmeye devam ediyor. Katil İsrail’in sıkı kuşatması nedeniyle açlık, susuzluk, tıbbi malzeme eksikliği ve hijyen sorunları yaygınlaşırken, Gazze’nin yüzde 88’i yıkılmış durumda. Yaklaşık 2 milyon kişi evlerinden sürgün edilmiş ve çoğu derme çatma barınaklarda, aşırı kalabalık okullarda yaşam mücadelesi veriyor. Hijyen eksikliği nedeniyle bulaşıcı hastalıklar artarken, Katil İsrail ordusunun sivillerin barındığı alanlara yönelik saldırıları sürüyor.