Sudan'ın Faşir Kentinden 88 Bini Aşkın Kişi Yerinden Edildi
IOM Açıkladı: 88 Bin 892 Kişi Evini Terk Etti
Birleşmiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü (IOM), 26 Ekim'den bu yana Faşir kenti ve çevre köylerden 88 bin 892 kişinin yerinden olduğunu duyurdu. Saha ekipleri, yollarda ciddi güvenlik riski bulunduğunu ve bu durumun insan hareketliliğini zorlaştırdığını bildirdi. Güvenlik durumu hâlâ gergin ve istikrarsız. Bu da göç dalgasını sürdürüyor.
Darfur'un Kalbi Faşir: Çatışmalar Şiddetini Artırdı
Sudan, 15 Nisan 2023'ten beri ordu ile dış destekli Hızlı Destek Güçleri (HDK) arasında kanlı çatışmalara sahne oluyor. Ülkenin batısındaki Darfur bölgesinin en büyük kenti Faşir, bu çatışmalardan ağır darbe aldı. Kent, şiddetli çatışmaların ardından büyük ölçüde HDK'nin kontrolüne girdi. On binlerce kişi hayatta kalmak için evini terk etti.
Hızlı Destek Kuvvetler'nin İhlalleri Kameraya Yansıdı
Kentten kaçan siviller, HDK'nin zorla yerinden çıkarma, işkence ve keyfi infazlarını anlatıyor. HDK mensuplarının kendi çektikleri videolarda, silahsız çok sayıda kişinin öldürülmesi görüntüleri ortaya çıktı. Bu görüntüler, insan hakları ihlallerinin boyutunu gözler önüne serdi. Uluslararası toplum, bu suçları soruşturma çağrısını yineliyor.
Faşir'de Yardım Kuruluşları Ulaşım Güçlüğü Yaşıyor
Güvenlik riskleri, insani yardım kuruluşlarının bölgeye ulaşmasını da zorlaştırıyor. IOM ekipleri, yerinden edilen kişilerin çoğunun çadırlarda, açık alanlarda ya da geçici barınaklarda kaldığını belirtiyor. Temiz su, gıda ve sağlık hizmetlerine erişim büyük sıkıntı. Kötü hava koşulları, yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor.