Alparslan Hoca açıkladı; Marketlerin kurbanlık hisse satması caiz mi?

Alparslan Hoca, bazı marketlerin kurbanlık hisse satmasının fıkhi hükmünü açıkladı.

Alparslan Hoca açıkladı; Marketlerin kurbanlık hisse satması caiz mi?
16 Tem 2021 10:18:07

Bazı zincir marketlerin kurbanlık hisse satması noktasında dinen bir sakınca olup olmadığını açıklayan Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuyutl Hoca, şu ifadeleri kaydetti:

‘Marketler Kurban’a Ne Karışıyor?’

“Bunlar nasıl yapıyorlar bu işi, tam bilmiyorum. Araştırmadım. Eğer 7 tane hisse topluyorlar ve hayvanın başında isimlerini okuyarak şu, şu, şu kimselerin adına; “Bismillah, Allahu Ekber.” deyip kesiyorlarsa geçerli olur. Bu, bir vekâlettir, onlara vekâlet verilmiş olmaktadır, onlar da o isimleri okuyarak kesmektedir.

                Hangi hayvanın, kimler adına kesildiği belli olmalıdır ve o hayvandan çıkan et onlara paylaştırılmalıdır. Ahmet'in eti Mehmet'e olmaz. Bu 7 kişinin adına kesildiyse o hayvanın eti o kimselere paylaştırılacaktır. Böyle olduğunu zannetmiyorum çünkü o hengâmede bunu yapabileceklerini hiç zannetmiyorum. Bunlar, bayramın ilk gününde mi teslim ediyorlar? Eğer böyleyse ben asla inanmıyorum çünkü duyuyoruz ki bayramdan evvel kesim yapan mezbahaneler var. Bunların bir kısmı, bizimki adak deyip geçiştiriyorlar, büyük ihtimalle yalan söylüyorlar.

Kurbanlık hayvanı kurbandan evvel kesiyorlar yoksa bayram günü eti dağıtmaları mümkün değil. Aynı gün akşama doğru belki bir kısmını yapabilirler, o kadar sayıda insanın etini dağıtamazlar ve sabit et veriyorlar. O hayvanın eti sabit olamaz ki! Ne biliyorsun ondan ne kadar çıkacağını? O hayvan kimler adına kesildiyse o hayvan, o 7 kişiye paylaştırılacak. Ben öyle yaptıklarını zannetmiyorum.

Marketlerin bu işi yapması nereden çıktı? Marketler kurbana ne karışıyor? Allah mal verdikçe vermiş, hala gözleri doymuyor. Bırakın bundan da fakir fukara insanlar istifade etsinler, bırakın hayvancılık yapanlar istifade etsin, bırakın kasaplar istifade etsin; bırakın fakirlere dağıtılsın. Siz nereden bu alana girdiniz? Doymadınız mı? Her gün bir sürü mal satıyorsunuz, gözünüz doymadı mı? Ben bu marketlerin İslami esaslara göre kestiğinden de emin değilim.

Mesela hayvanı söylüyor mu? Hangi hayvanı kesecek? Yani inek, düve, tosun… Bunları ayrı ayrı yapıyorsa doğru yapıyor ama bunun belirtmiyorsa inek mi düve mi tosun mu? Bunların fiyatları ayrı, et kaliteleri de farklı. İneğin et kalitesi kötüdür, tosununki iyidir. Aralarında 5-6 lira fark var. Karkas gövdede karkas da 5-6 lira kemiksiz olarak bu 10 liraya kadar da çıkabilir, 7-8 liraya kadar çıkabilir. Bu kadar fark var ve tosunla ineğin eti aynı değil. Bunları belirtiyorlarsa tamam. Onun dışında da uyulması gereken esaslara uyuyorlar mı?

Bu marketlerin bazılarının sahipleri Müslüman bile değil. Bunların umurunda mı yani kurban, İslami usullere göre mi kesildi, kesen Müslüman mıydı, gâvur muydu? Ben bunların baktığını hiç zannetmiyorum. Bir kasap getiriyor, kasap gâvur mu Müslüman mı onun umurunda bile değil. Keser, atar oraya. Böyle eşit taksimat filan, öyle bir dertleri de yok, sanki et satıyorlar gibi bir şey. Şu kadar et sözü veriyor. Ne biliyorsun o kadar et çıkacağını? Ya daha çok çıkarsa… Ya az çıkar ya çok çıkar ne biliyorsun? Sen resmen et satıyorsun. Büyük ihtimalle önceden soğuk hava depolarında eti depolamışlar, son üç, dört gün kala kesmeye başlayacaklar; oraya depolayacaklar, orada parça parça ayıracaklar. Herkese ne kadar söz verdilerse kaç kilo et vereceklerse o kadar eti paketleyecekler ve bayram günü gönderecekler. ‘İşte etinizi gönderdik, buyurun’ diyecekler, O da bayram günü kesilmiş zannedecek. Bunların bayram günü keseceğini benim aklım kesmiyor, çünkü bayram günü kavuşmaz ama içinden dürüst marketler olamaz mı, olabilir. Dediğim şartlara göre keserlerse olabilir ama kime verdiklerine dikkat etsinler ve şartlarını koysunlar.

Mesela video istesinler, o hayvanı keserken vekalet sahibinin adını söylemeliler. ‘Filan, filan, filan namına bismillah-ı Allahu ekber’ O hayvanı bir başkası için bir daha kesemez. Aynı hayvanı defalarca kesmiş gibi gösterebiliyorlar. İsim okumuyor, bir hayvan kesiyor, 1000 kişiye gönderiyor. Neler neler dönüyor. Yani adı okunması lazım, ondan video istesinler. Bir cemaate verenler, icabında korkuyor da video istemeye ama bu market zaten. Bir şey olmaz, korkmasınlar.”

 



0 Yorum

Yorum Yaz