Batı Medeniyetinin Dünya’ya Verdiği Zararlar!

Batı Medeniyetinin Dünya’ya Verdiği Zararlar!
31 Tem 2016 10:50:21

İNTİHAR ORANI EN YÜKSEK ÜLKELER

İstatistiklere göre her 3 saniyede dünyada bir kişi intihar girişimi gerçekleştirmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her 40 saniyede bir kişi intihar ederek yaşamına son verirken, her 3 saniyede bir kişi intihar girişiminde bulunuyor. Son 45 yıl içerisinde tüm dünyada intihar oranı % 60 arttı.
Her yıl 20 milyon civarında insanın yaşamına son vermek istemesi bu insanların ailelerinde yarattığı travma dikkate alınırsa, bundan etkilenen insan kitlesinin büyüklüğü daha net ortaya çıkar.
17 ülkede yapılan Dünya Ruh Sağlığı Çalışmaları’nda intihar riski taşıyanların, kadın, genç, eğitim seviyesi düşük, evlenmemiş bireyler olduğu anlaşıldı. Daha önceden bir ruh hastalığı olanlarda da intihar riski daha yüksek çıktı.
-Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, en yüksek genç intiharları Doğu Avrupa ülkeleri ve Sri Lanka’da. En düşük oranlarsa Latin Amerika, Tayland ve Filipinler’de.
-Avrupa’da otuz yıl önce 20-30 yaş grubundaki genç nüfusta ölüm nedenleri arasında intihar birinci sıradaydı. Alınan önlemler sayesinde genç intiharları kısmen azaldı. Artık yaşlı nüfustaki intihar oranları gençlerden daha fazla.
-İntihar, Avrupa genelinde 15 yıl önceye göre iki misli arttı. Son yıllarda Avusturya, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, Portekiz, İngiltere ve İsveç’te intihar oranlarında düşüşler olsa da, Belçika ve İtalya’da bu oranlar hiç değişmedi. Hatta bu ülkeler oranların değişmediği isimlerin başında yer alıyor.
• Belçika: Ulusal İstatistik Enstitüsü (INS) Nüfusu 10 milyon olan Belçika’da her yıl 20 binin üzerinde intihar girişiminde bulunuluyor ve bunlardan yaklaşık 2 bin 200’ü ölümle sonuçlanıyor.
• İtalya: İntihar eylemleri % 52 oranında artış göstermiştir.
-Yine uzun süreli yapılan araştırmalar, intihar tehlikesi taşıyan kişilerin çoğunlukla; alkol-madde bağımlısı olduğunu, kayıp olarak yaşadığını, depresyon veya davranış sorunları gösterdiğini, ailevi ilişkilerinin sağlıklı olmadığını ortaya koydu. Anne-babalarının ruh sağlığıyla ilgili sorunları olduğu veya anne babaları tarafından aşağılanmış, dışlanmış kimseler olduğu da ortaya çıktı.1
ABD ASKERLERİ İNTİHAR YARIŞINDA!
ABD’deki Dod, Department of Veterans ve Veterans for Common Sense kuruluşlarından verilen bilgiye göre, Irak ve Afganistan’da görev yapan her 6 askerden biri psikiyatrik sorun yaşarken, her 20 askerden birinde travma sonrası stres bozukluğuna rastlanıyor. Amerikan askerleri arasında intihar oranları da artarken, her 84 dakikada bir asker yaşamına son veriyor. ABD’ye genel anlamda baktığımızda yılda 730 bin kişi intihara teşebbüs ediyor ve 32 bin kişi bunun sonucunda hayatını kaybediyor. Bu rakam, yıl içinde trafik kazalarında ölenlerden daha fazla.2
TÜRKİYE’DE İNTİHAR ORANI % 36 ARTTI
Türkiye’nin son 10 yılında intihar patlaması yaşandı. 2003-2012 yılları arasında intihar edenlerin oranında % 36 artış oldu. Gelişmiş batı illerinde intihar oranı daha yüksek. İzmir, başı çekiyor. Yine Emniyet Genel Müdürlüğü 2013 verilerine göre ölümle sonuçlanan intihar sayısı, 3.189 oldu. İntihar edenlerin %72,7’sini erkekler, %27,3’ünü ise kadınlar oluşturdu.
Türkiye’de psikiyatri alanında yetkili uzmanlar, son 30 yılda intihar edenlerin sayısının % 440 oranında arttığını, son 10 yılda 25 bin kişinin intihar ettiğini söylüyorlar. İntihar oranlarının gelişmiş kapitalist ülkelerin oranlarından daha düşük olmasına rağmen aradaki farkın hızla kapandığına dikkati çekiyorlar.

Furkan Nesli Dergisinden Alıntıdır



0 Yorum

Yorum Yaz