Dikkat! Whatsapp kişisel bilgilerinizi alıyor

Dünyanın en popüler mesajlaşma uygulaması olan Whatsapp kullanıcıların telefon numaralarını Facebook ile paylaşmaya karar verdi. Şirketin açıklaması 'üyelerin daha çok dost kazanmasını sağlamak' gibi gözükse de hedef, kişisel cep telefonu üzerinden gerçek kişiye ulaşmak.

Dikkat! Whatsapp kişisel bilgilerinizi alıyor
29 Ağu 2016 10:35:59

Whatsapp'ı herhangi bir ücret ödemeden kullanmanın karşılığı telefon numarası bilgisi mi? Yani ücretsiz hizmetlerin karşılığını kişisel bilgilerimizi paylaşarak ödüyoruz. Facebook sadece güncel bir örnek. Peki ya diğer internet devleri çok mu masum? Google, Twitter, bedava ücretlerin bedelini fazlasıyla alıyor. Paralar ödediğimiz Apple, telefon operatörleri, bankalar, e-ticaret siteleri yani "Ben masumum" demeye cesaret eden neredeyse yok denecek kadar az. Uygulamaları kurarken bilgilerin paylaşımı için istenen izni iptal edebilirsiniz. Ancak yine de tamamıyla kurtulamıyorsunuz. Kritik konum bilgileri, TC Kimlik numarası hala internette dolaşıyor. Farkındalık artırılması önemli.

Ancak kişilerin tek tek paylaşım iznini iptal etmesi sorunu çözmüyor. Regülasyon kurumunun kişisel verilerin gizliliğiyle ilgili haftalık, gerekli durumlarda anlık bilgi paylaşarak kullanıcıları uyarmalı. Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) Avrupa'da olduğu gibi kişisel veriler konusunda aktif olması için sivil destek alması şart. AB'de düzenleyici kurumların yaptırım gücü Türkiye'de de oluşturulmalı. Böylece yurt içinde veya yurt dışında farkındalık oluşması Türk şirketleri de rahatlatacaktır.   WhatsApp Bilgilerinizi Facebook'la Paylaşacak

WhatsApp artık, kullanıcıların cep telefonu numaralarını sosyal paylaşım ağı Facebook'la paylaşacak. Sözleşme sonrası bilgiler kullanıcılara daha uygun arkadaş tavsiyelerinde bulunulması ve reklamlar gönderilmesi için sağlanacak. Bazı şirketlerin size reklam mesajlarını göndermesine imkan sağlayacak.
WhatsApp Facebook bilgi paylaşımını kabul etmemek için ne yapmak gerekli ?

Cep telefonlarına WhatsApp, Facebook bilgilendirmelerini içeren gizlilik sözleşmesini gönderiyor. Oku bölümünü tıkladıktan sonra açılan sayfanın altında veya ekrana gelen Facebook işaretli yeri kaldırıp öyle onaylamak gerekiyor. Şayet okumadan onayladıysanız, 30 gün için cayma hakkınız bulunuyor.

 

WHATSAPP FACEBOOK SÖZLEŞMESİNİN TAM METNİ

Özel hayatınıza saygılı olmak DNA'mızda var. WhatsApp'ı kurduğumuz günden beri, Servislerimizi güçlü gizlilik prensiplerini göz önünde tutarak geliştirdik. Güncellenen Koşullar ve Gizlilik Politikamızda şunları bulacaksınız:

Anlaşılması daha kolay bilgiler. Güncellenmiş Koşullar ve Gizlilik Politikamız daha kolay anlaşılır. Ayrıca, WhatsApp Araması ve WhatsApp web/masaüstü gibi yeni özellikleri de içermekte.

2014 yılında Facebook'a katıldık. WhatsApp artık Facebook şirketler ailesinin bir üyesi. Gizlilik Politikamız, servislerimizi ve önerilerimizi geliştirmek için birlikte nasıl çalıştığımızı anlatıyor. Örneğin; istenmeyen mesajlarla (spam) uygulamalar arası mücadele etmek, ürün önerileri yapmak, Facebook'taki reklam ve ilgili teklifleri göstermek gibi. WhatsApp'ta paylaştığınız hiçbir şey, mesajlarınız, fotoğraflarınız ve hesap bilginiz dahil olmak üzere Facebook'ta veya herhangi bir diğer uygulamamızda başkalarının görmesi için paylaşılmayacaktır. Ayrıca, bu diğer uygulamalarda yayınladığınız hiçbir bilgi de başkalarının görmesi için WhatsApp'ta paylaşılmayacaktır.

Mesajlarınız size aittir ve biz onları göremeyiz. Gizlilik, uçtan uca şifreleme ve güvenlik özelliklerini WhatsApp'ın bir parçası olarak geliştirdik. Mesajlarınız teslim edildikten sonra onları saklamıyoruz. Mesajlarınız uçtan uca şifrelendiğinde, bizim ve diğer üçüncü partilerin onları okuması mümkün değildir.

Üçüncü parti bant reklamları yok. Halen WhatsApp'ta üçüncü parti bant reklamlara izin vermiyoruz.

WhatsApp'ı kullanmanın yeni yolları. Sipariş, işlem, teslimat ve gönderi bildirimleri, ürün ve servis güncellemeleri ve pazarlama gibi konularda sizin ve işletmelerin WhatsApp'ı kullanarak iletişimde olmalarının yollarını araştıracağız. Örneğin, seyahatinizle ilgili uçuş durum bilgisi alabilirsiniz, bir satın almanızla ilgili fatura alabilirsiniz veya teslimatınızla ilgili bildirim alabilirsiniz. Alabileceğiniz pazarlama mesajları ilginizi çekebilecek bazı teklifler sunabilir. İstenmeyen mesajlara (spam) maruz kalmanızı biz de istemiyoruz, tüm bu mesajlarınızı ve iletişimleri yönetebilirsiniz ve tercihlerinize saygı duyarız.

Sahip olduğunuz seçimler. Eğer mevcut bir kullanıcıysanız, Facebook reklam ve ürünleriyle ilgili deneyiminizin iyileştirilmesi amacıyla WhatsApp hesap bilgilerinizin Facebook'la paylaşılmamasını seçebilirsiniz. Güncellenmiş Koşullar ve Gizlilik Politikamızı kabul etmiş olan mevcut kullanıcılarımızın, Ayarlar > Hesap'a giderek seçim yapmak için ek olarak 30 günleri vardır.

 

 

 



0 Yorum

Yorum Yaz