Kiralarla birlikte ikinci el eşya fiyatları da arttı

8 milyona aşkın üniversite öğrencisine var olan yurt kapasiteleri yetmezken eğitim öğretim dönemi öncesinde de artan kira fiyatlarının yükselişi sürüyor. Bu durum ikinci el eşya piyasasına da yansıdı.

Kiralarla birlikte ikinci el eşya fiyatları da arttı
24 Eyl 2021 14:03:35

Ankara Halı, Kilim, İkinci El Eşyası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mükerrem Korkmaz, ikinci el eşyada yüzde yüze yakın artış yaşandığını belirterek, 5 bin TL'nin altında ev kurmanın mümkün olmadığını söyledi.

Ankara'da eve çıkan öğrencilerin adresi, Altındağ ilçesindeki ikinci el ev eşyalarının satıldığı İftaiye Meydanı. Yurt sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte birçok öğrenci ev kiralamaya başlarken İtfaiye Meydanı sokakları boş kaldı. Yaklaşık iki yıldır süren koronavirüs salgını nedeniyle üniversite öğrencilerinin gelememesi, ikinci el eşya esnafını da etkiledi.

Koronavirüs salgını nedeniyle ikinci el eşya esnafının etkilendiğini belirten Korkmaz, evde olması gereken temel eşyalar için, "Nereden baksan 4000-5000 liradan aşağı bir ev kurulmaz. Bu da en asgarisi… Yani 5000 liranın altında düşünemiyorum. Şu an en az 5000 lira harcaması lazım bir öğrencinin evini dizebilmesi için" dedi. Korkmaz, yaklaşık üç sene önce bir evin 2000 TL'ye kadar temel ev ihtiyaçlarının alınabildiğini de sözlerine ekledi.

Korkmaz, "Öğrenci mevsimindeki her zaman gördüğümüz yoğun kalabalık maalesef bu yok. Burada ‘etki ne’ diye sorarsanız, genelde Kovid-19’un etkisi… İnsanlar daha önceden buranın kalabalık olduğu, hakikaten çok kalabalık olduğu zamanlar oluyordu. Bugün itibariyle sokaklarımız boş. Bunda; Ankara’da ev tutma sıkıntısı var. Yurtlar dolmuş. Dolduğunu söylüyorlar. Onun için de genelde buraya, Ankara’ya ilk gelen öğrenciler yurtlara girdiği için ev eşyası ihtiyacı olmayanlardı. Şimdi dışarıda kalanlar 3-5 arkadaş ev tutmaya çalışıyorlar öncelikle. Biz de o şekilde düşünerek 15-20 gün içinde bir kalabalık bekliyoruz" temennisinde bulundu.

'EV KİRALARI ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR'

Geçen senelere göre eşya fiyatlarının arttığını vurgulayan Korkmaz, "Bir kanepeyi 250-300 liraya alıyorduk. Şimdi 500 liradan aşağı kanepe yok. Öğrenci evi için… Bir çamaşır makinesi, buzdolabı 500-600 liraydı. Şimdi 1000 liranın altında çamaşır makinası, bulaşık makinası alamazsınız. Bunu ikinci eller üzerine söylüyorum. Dolaplar, keza 1000 lira, 1200 lira… En asgarisi… Bu da herhalde öğrencilere çok geliyor ki, bir de ev kiraları almış başını gidiyor. Onun için öğrencilerin çoğu yurtlara yöneldi. Ama geriye kalan, yurtların almadığı öğrenciler de mutlaka bir ev tutup buraya gelecekler. Buradan da eşyalarını temin etmeye çalışacaklar diye düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Korkmaz, bir evde olması gereken temel eşyaları sayarak, ortalama masrafı şöyle aktardı:

"Mesela bir eve ne lazım? Öncelikle beyaz eşyadan başlayalım. Mutlaka, olmazsa olmaz bir buzdolabıyla bir çamaşır makinesi bir evde olması lazım. Hadi bulaşığı da kendileri yıkadı. Bulaşığı da almayalım. 1000’er liradan 2000 lira… İki tane kanepe alsa, beşer yüzden 1000 lira. Onun yanında, oturma gurubu veyahut masa, sandalyesi, halısı… Yani şurada nereden baksan 4000-5000 liradan aşağı bir ev kurulmaz. Bu da en asgarisi… Yani 5000 liranın altında düşünemiyorum. Yani şu an en az 5000 lira harcaması lazım bir öğrencinin evini dizebilmesi için."

Koronavirüs salgınının esnafa etkisine ilişkin Korkmaz, "İki seneye yakın olacak neredeyse… Bu Kovid, esnafın belini büktü. Çünkü buradaki esnafın yüzde 90’ı hep kira. Mal sahipleri, bir kira almamayı bırak hani bir yardımcı olma durumunu, biraz katı davrandı buranın esnafına da. Yani talepleri neydi? Artış olmasın, bayramlarda iki kira almayıver falan diye taleplerde bulunuldu. Bunları da kabul etmediler" dedi.

'ÖĞRENCİLERE DAHA UCUZ EV VERİYORLARDI'

İtfaiye Meydanı'nda devletin kamulaştırma planının olduğunu söyleyen Korkmaz, "O kamulaştırma da buna çok zarar verdi. Çünkü, dükkancılar, yatırım yapamaz, stok yapamaz hale geldiler. Bugün, yarın yıkılacak diye bir hava estirildi. Bu da bizim esnafımızda huzursuzluğa neden oldu. İnsanlar daha önceden eşyaları topluyordu. Depolarda biriktiriyordu. Daha hafif, ucuz oluyordu. Ondan sonra da burada öğrencilere ucuz ucuz veriyorlardı. Hakikaten, ben hatırlıyorum. 1000 liraya, 1500 liraya bir evin düzüldüğünü ben biliyorum. Yani bu iki, üç sene öncesinde 1500-200 liraya evi düzüyordu. Ama şimdi bahsettiğim gibi 5000 liradan aşağı bir öğrenci evi düzülmüyor" diye konuştu.

YÜZDE YÜZ ARTIŞ

Korkmaz'ın, ikinci el eşya piyasasına, öğrencilerin, yurttaşların alım gücüne ilişkin yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyle:

Maddi olarak, fiyatlardaki artış oranı yüzde 100’e vardı. Bunu açıklıkla söyleyebilirim. Biraz önce de bahsettiğim gibi, 200-250 liradan adlığımız kanepeyi şu an 500 liradan aşağı almazsın. 500-600 liradan aldığın dolabı şimdi 1000 liradan aşağı alamazsın. Yani bu da yüzde 100’e yaklaşıyor. Bu zam furyası Kovid-19 sürecinde bu şekilde oldu.

Öğrencilerimiz, ev dizecekleri zaman sıkıştıklarında, başları dara kaldıklarında İtfaiye Meydanı’nda başkan Topçu diye beni arasınlar ben onların her zaman maddi manevi yanlarındayım."



0 Yorum

Yorum Yaz