Mars helikopteri Ingenuity başka bir gezegende ilk uçuşu gerçekleştirecek

Mars helikopteri Ingenuity başka bir gezegende ilk uçuşu gerçekleştirecek
21 Mar 2021 12:40:22

Mars’tan pek çok görüntü ve ses gönderen gezgin Perseverance, Mars’ın Jezero krateri başta olmak üzere keşif seyahatlerine başladı. Mars’ın yüzeyinden görüntüler gönderen uzay aracı buna ek olarak 16 dakikalık bir ses kaydı da almış ve NASA da bunu SoundCloud hesabı üzerinden paylaşmıştı. İnsanların dikkatini çeken bu ses kaydında ürkütücü bazı sesler de bulunuyordu.

NASA, Mars yüzeyinden ilk ses kaydını gönderdi NASA, Mars yüzeyinden ilk ses kaydını gönderdi

NASA’nın uzaya gönderdiği aracın içinde yer alan Ingenuity, başka bir gezegende uçun ilk araç ünvanına kavuşacak. NASA’nın hummalı bir çalışmaya giriştiği bu helikopter için sistemlerin hazır olduğu ancak araç konumlandırma ve diğer çalışmaların hala sürdüğü aktarılıyor. Belirtildiği kadarıyla bu araç nisan ayının ilk haftasında test uçuşlarına başlayacak.


23 MART İÇİN TARİH VERİLDİ

Bunun akabinde NASA’nın paylaştığı bir habere göre de Ingenuity’nin yaklaşan faaliyetlerini tartışmak ve gelişmeleri neticelendirmek amacsıyla 23 Mart’ta çevrim içi bir basın toplantısı düzenleyecek. Ingenuity ve NASA'nın Mars 2020 Perseverance keşif aracı üzerinde çalışan ekipler, helikopterin başka bir gezegende ilk motorlu, kontrollü uçuşları deneyeceği uçuş bölgesini seçecek.

NASA Televizyonunda , NASA uygulamasında ve ajansın internet sitesinde canlı olarak yayımlanacak ve NASA'nın Güney Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı için YouTube ve Facebook kanalları da dahil olmak üzere çok sayıda platformda canlı olaraK yapılacak.

Aracın yer seçimi için fazla kayanın olmadığı ancak zeminin sert olduğu ve navigasyon gibi konum bildirme cihazlarının rahatlıkla çalışacağı bir yer olması planlanıyor. Uygun zemine ek olarak aracın aynı zamanda uçuş noktasına daha öncesinden konuşlandırılması gerekiyor. Helikopter gezgin aracın içerisinde yer alıyor ve konumu gereği de konuşlandırılması zaman alıyor. Mars helikopteri, gezginden ayrıldıktan sonra güvenli bir mesafeye gidecek ve görevini icra etmeye başlayacak.



0 Yorum

Yorum Yaz