Online mağazalarda satışlar ikiye katlandı

2020 yılında online alışveriş harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 85 oranında büyüdü. Satış ve hizmetlerini e-ticaret üzerinden gerçekleştiren şirketler fiziki kısıtlamalardan daha az etkilendi. Özellikle perakende sektörünün bu konuda hızlı aksiyon aldığını gördük. Şirketler, bu süreçte kendi online sitelerine yatırım yapmanın yanı sıra pazar yerlerinde etkin olmak için de çaba gösterdi.

Online mağazalarda satışlar ikiye katlandı
11 Mar 2021 08:56:47

Geçen yıl pandemi sürecinin başlamasıyla beraber insanların evde geçirdiği süre arttı ve bu sürede hem yaşam alanlarını güzelleştirmek hem de eksikleri gidermek için online alışverişe yönelim hızlandı. Temassız ve güvenilir alışveriş özelliği, e-ticareti bu dönemde tüketicilerin tercih sebebi yaptı. Kapanmalarla birlikte özellikle perakende sektörü dijital dönüşüm çalışmalarına olan yatırımlarını artırırken, hızlı teslimat, temassız ödeme gibi tüketicinin taleplerine karşılamak için de farklı çalışmalara imza atıldı. Yıl sonunda görüldü ki online alışveriş harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 85 artarken, perakendeciler için online kanallar en yüksek satış elde edilen mağazaları dahi geçti.

CİRODAKİ PAY HIZLI YÜKSELDİ

2019 yılında e-ticaret pazarının, Türkiye’de toplam perakende sektöründen yüzde 6’nın üzerinde bir pay aldığını söyleyen Boyner Büyük Mağazacılık CEO’su Eren Çamurdan, Boyner’de bu oranın yüzde 15 seviyesinde olduğunu hatırlatıyor. Pandemiyle birlikte yaşanan dönüşümle boyner.com.tr’nin Boyner’in genel operasyonu içindeki payının yüzde 25’e yükseldiğinin altını çizen Çamurdan, “Boyner.com.tr’de, pandemi döneminde yüzde 40’ın üzerinde yeni müşteri kaydı gerçekleşti, mobil web ve uygulama üzerinden alışveriş oranı ise yüzde 86’ya yükseldi” diyor. Şirketin pandemi öncesi pazaryeri satışının olmadığını hatırlatan Çamurdan pandemi ile birlikte 2 pazaryerine giriş yaptıklarını da sözlerine ekliyor.

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz pandeminin hızlandırıcı etkisiyle e-ticaretin bir anda iki yıl ileriye gittiğini düşünüyor. Hem değişen müşteri davranışları hem de bu kanalda aldıkları etkin aksiyonlarla e-ticarette iki yıl sonrası için planladıkları hedeflere ulaşmayı başardıklarının altını çizen Yavuz, “Mayıs ayından bu yana kendi kanallarımızın yanı sıra çeşitlenen ve büyüyen mevcut pazaryeri iş birliklerimiz sayesinde online satışlarımız yılın ilk 9 ayında globalde yüzde 113, Türkiye’de yüzde 161 oranında artış gösterdi. E-ticaretin toplam gelirlerimiz içindeki payı ise yüzde 11 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz sene bu oran yüzde 4 olarak gerçekleşmişti” diye konuşuyor.

Orka Holding olarak online satışlarının 2020 yılında bir önceki seneye göre yüzde 130 arttığını ifade eden Orka Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu “Klasik perakendede ciro ister istemez düşerken, toplam perakende cirosu içinde online ciromuzun payı 2020 yılında bu oran, yüzde 25’lere çıktı. 2021 yılında ise bu oranın yüzde 35 olabileceğini öngörüyoruz” diye ekliyor.



0 Yorum

Yorum Yaz