7 Bin Mülteci Türkiye Sınırında

Suriye'de IŞİD'in ilerlediği Halep'in kuzey kırsalında siviller evlerini terk ediyor. Bölge kaynakları, Türkiye'nin sınır kapılarının kapalı olması nedeniyle öbür tarafa geçmek için bekleyenlerin sayısının 7 bin civarında olduğunu söylüyor.

7 Bin Mülteci Türkiye Sınırında
01 Eyl 2015 10:53:51

Halep’in kuzey kırsalında IŞİD’in Suriyeli muhalif gruplar karşısında ilerleyişi sürüyor. Geçtiğimiz hafta Hurbul, Delha, Harcele, Tel Alyan ve Sanduf köylerini ele geçiren IŞİD, bölgenin en büyük yerleşim birimlerinden Mare ve Tel Rifat kasabalarına yönelik saldırılarını sürdürüyor. Muhalifler, Türkiye sınırına 18 kilometre uzaklıkta yer alan Mare kasabası ve sınıra sıfır noktada bulunan Havar Kilis köyünde oluşturduğu savunma hatlarında IŞİD’e karşılık vermeye çalışıyor. Artan saldırılar ve ilan edilen askeri bölgelerden kaçan çok sayıda sivil ise Türkiye sınırında kamp kurdu. Al Jazeera’ye konuşan muhalif askeri birliklerden Liva el Fetih siyasi işler sorumlusu Ebu Cafer, çatışmaların şiddetlendiği Çarşamba gününden bu yana 7 bin Suriyeli mültecinin sınırda beklediğini ifade etti. Aralarında Türkmenler, Araplar ve Kürtler var. Türkiye sınırında yer alan İgde ve Şemarin köylerinde zeytin ağaçları içerisinde derme çatma çadırlarda mültecilerin bekleyişinin sürdüğünü söyleyen Ebu Cafer, gümrük kapılarının kapalı olması ve sınırda artırılan güvenlik önlemleri nedeniyle mültecilerin Türkiye’ye geçemediğini savundu.

6 yerleşim birimi daha askeri bölge ilan edildi

Halep’in kuzey kırsalında savaşan muhalif gruplar tarafından yapılan ortak açıklamada çatışmaların seyrine bağlı olarak Mare kasabasının yanı sıra beş köyün daha askeri bölge ilan edildiği ve tüm bu yerleşim birimlerinin sivillerden arındırıldığı duyuruldu. Askeri bölgenin kapsamına alınan kasaba ve köyler Mare, Kefer, Nasır, İhras, Tel İkrah ve Şeyh İsa."Halep’ten varil yüzünden çıktık şimdi de IŞİD peşimizde" Şemarin köyü sınırları içerisinde yer alan zeytin ağaçları içerisinde eşi ve beş çocuğu ile Türkiye’ye geçmek için bekleyen 54 yaşındaki Casim Salih, Al Jazeera’ye son dönemde yaşadıklarını şu sözlerle özetledi: “Savaştan önce Halep’in Haydariye semtinde ikamet ediyordum. İlk bir buçuk yıl şehri terk etmedik. Ancak variller, mahallemizde neredeyse sağlam ev bırakmadı. Mecbur kalıp Mare kasabasına göç ettik. Bazı günler rejimin Mare’ye de varil bombalı saldırıları oluyordu ancak Halep kadar yoğun olmadığı için kasabayı terk etmedik. Geçen hafta başında IŞİD kasabaya saldırdı ve her tarafı havan toplarıyla vurmaya başladı. Muhalifler evimizi terk etmemiz gerektiğini belirtti. Biz de yanımıza alabildiğimiz eşyalarla sınıra geldik. Gidecek hiçbir yerimiz yok. Şimdi Türkiye’ye geçmek için bir yol arıyoruz. Ancak burada bizim gibi binlerce insan bekliyor. Ne olacağını bilmiyoruz. Şu an yağmurlar başladı ve burada kalanların çadır sorunu var. IŞİD ise buradan sadece birkaç kilometre mesafe uzaklıkta. Şayet bu bölgeyi de ele geçirirlerse bize ne yapacaklar onu da bilmiyoruz. Sadece ne olacağını bilmeden burada bekliyoruz.”

"Koalisyon sıcak hatları vurmuyor"

IŞİD’in ilerleyişi, Türkiye’nin kurmak istediği güvenli bölgenin boyunca sürerken Türk Dışişleri'nden yapılan açıklamada IŞİD’e karşı sürdürülen hava operasyonları konusunda ABD ile ortak hareket edildiği ve IŞİD mevzilerinin vurulduğu duyurulmuştu. Konu ile ilgili Al Jazeera’ye değerlendirmede bulunan muhalif komutanlar, şu ana dek savaşın sürdüğü sıcak hatlarda IŞİD mevzilerinin vurulmadığı Mumbuç, Bab, Rakka ve Çobanbey gibi geri safların koalisyon uçakları tarafından bombalandığı bilgisini verdi.

"PYD saldırı hazırlığında"

PKK’nın Suriye uzantısı PYD, Türkiye tarafından kırmızı çizgi olarak nitelendirilen Cerablus’un iki buçuk kilometre doğusunda. Al Jazeera’ye konuşan yerel kaynaklar, PYD’nin denetimindeki komşu kasaba Kobani’den IŞİD’in elindeki Cerablus sınırına son üç gündür ciddi miktarda asker ve mühimmat sevkiyatı yapıldığını anlattı. Kaynaklara göre, PYD saldırı hazırlığı içerisinde.

PYD öncülüğünde ‘Devrimciler Ordusu’ kuruldu

Afrin bölgesinde PYD öncülüğünde ‘Devrimciler Ordusu’ ismi ile yeni bir askeri yapı oluşturuldu. Yaklaşık beş bin kişiden oluşan Devrim Ordusu sözcüsü Ahmet Hiso, amaçlarının "demokratik bir düzen" kurmak olduğunu ve bu çerçevede Türkmen, Arap ve Kürtler olarak işbirliği içerisinde olmayı hedeflediklerini savundu. Birçok muhalif grubun bir araya gelmesiyle oluşturulan Devrimciler Ordusu’nun içerisinde, El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi ile çatışmalarının ardından feshedildiği açıklanan aynı isimde bir grup ve muhalif Türkmenlerden Talal Sülo’nun komutanlığını yaptığı Selçuklu Tugayları da yer alıyor.IŞİD, son ilerleyişinin ardından stratejik Azez ilçesine Türkiye sınırı ekseninden 12 kilometreye kadar yaklaşmış oldu. PYD'nin, Suriye’de tek taraflı ilan ettiği üç kantondan biri olan Afrin’in askeri yetkilileri, IŞİD’in Azez yönünde ilerlemesinin sürmesi halinde müdahalede bulunacaklarını duyurmuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz