Ahmed Yasin'in Şehadetinin 13.yılı

2004 yılının 22 Mart Pazartesi günü sabah namazından çıktığı sırada Siyonist İsrail ordusu tarafından düzenlenen roketli saldırıda şehid olan Ahmed Yasin'i şehadetinin 13. yılında rahmetle anıyoruz.

Ahmed Yasin'in Şehadetinin 13.yılı
22 Mar 2017 09:17:30

- Şeyh Ahmed Yasin kimdir?

28 Haziran 1936 yılında Filistin'in Askalan kentinin El-Cura köyünde dünyaya gelen Şeyh Ahmed Yasin, 1948 yılında İsrail'in kurulması ve Filistinlilerin zorla göç ettirilmesi üzerine ailesiyle Gazze'ye geldi.

SUÇU(!): İSRAİL'İ  YOK ETMEYE ÇALIŞMAK

Gençlik yıllarında spor yaptığı esnada boyun omurundaki kırılma sebebiyle tamamen felç olan Ahmed Yasin, o günden itibaren tekerlekli sandalyeye mahkum oldu. Gazze'deki okullarda İslami İlimler ve Arap Dili öğretmenliği yapan Yasin, daha sonra Gazze Şeridi'nin en meşhur hatiplerinden biri haline geldi.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan)'nın siyasi çizgisini benimseyen Yasin, 1983 yılında "Silah bulundurmak, askeri örgüt kurmak ve İsrail'i yok etmeye teşvik etmek" suçlamasıyla İsrail yönetimi tarafından tutuklanarak, 13 yıl hapse mahkum edildi.

HAMAS'IN KURUCUSU ŞEYH AHMED YASİN

1985 yılında İsrail ve Filistin Halk Kurtuluş Cephesi arasında gerçekleşen esir takasıyla serbest kalan Yasin, 14 Aralık 1987 yılında Gazze'de ikamet eden İhvan mensubu bir grup arkadaşıyla 14 Aralık 1987'de İsrail işgaliyle mücadele etmek amacıyla daha sonra Batı Şeria'da da geniş bir tabana hitap edecek Filistin İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) kurdu.

1989 yılında "Hamas'ı kurduğu ve İsrailli askerlerin öldürülmesine teşvik ettiği" gerekçesiyle İsrail tarafından tekrar tutuklanan Yasin, müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yasin, bu kez Ürdün ve İsrail arasında yapılan esir takası anlaşmasıyla, "Hamas'ın mevcut Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal'e suikast düzenleyen iki Mossad ajanına karşılık" 1997 yılında serbest bırakıldı.

Şeyh Ahmed Yasin 22 Mart 2004'te sabah namazını kılmak üzere gittiği camiden çıkışı sırasında İşgalci İsrail hava kuvvetlerinin düzenlediği saldırı sonucu şehadete kavuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz