Binlerce Filistinliden intifada çağrısı

Batı Şeria'nın ilhakını öngeren siyonist plana karşı binlerce Filistin'li ilan edilen Öfke Günü'ne katıldı. Yeni bir intifada çağrısında bulunan Filistinliler, planın hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini haykırdı.

Binlerce Filistinliden intifada çağrısı
01 Tem 2020 19:00:52

Siyonist İsrail'in Batı Şeria'nın işgal altındaki bölümünün ve Ürdün Vadisi'nin ilhak edilmesi planına karşı bugünü "Öfke Günü" ilan eden Filistinliler sokaklara döküldü. 

"Filistin Ulusal ve İslami Güçler Komitesi"nin çağrısına ses veren binlerce Filistinli Gazze Şeridi'nde bir araya geldi. Filistin bayraklarını taşıyan binlerce kişi, ilhak planını protesto eden sloganlar attı. Binlerce kişi yeni bir intifa çağrısında bulundu.

Ulusal ve İslami Güçler Komitesi adına Filistin Demokratik Halk Kurtuluş Cephesi (FDKC) Siyasi Birim Üyesi Nasır Ebu Nasır konuşma yaptı. Nasır, "Filistin halkı gelecekte, mülteci durumundaki vatandaşlarının dönüşünü sağlamaya ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletinin haritasını çizmeye güç yetirebilir" dedi.

Ebu Nasır, pek çok Filistin hareket liderinin ve vatandaşın protesto gösterisine katılmasının, başta ilhak planı olmak üzere İsrail’in zulümlerine karşı ortak hareket etme adına bir başlangıç olmasını umut ettiğini belirtti. 

Tüm iç rekabetlerin sona ermesini ve ABD destekli ilhak kararına karşı ulusal bir direniş programı etrafında birleşilmesi dileğinde bulunan "İlhak planı, Filistin halkının varoluşu için bir tehdittir ve yeni bir intifaya yol açabilir" dedi. 

Ebu Nasır yaptığı açıklamada, "Biz kendi aramızda bölünmüşken ilhak planına karşı nasıl mücadele edebiliriz" diyerek Filistin siyasi sisteminde ulusal birliğin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Öte yandan, ulusal kararları uygulamak için hızlı ve ciddi diyalogların başlatılması ve ilhak planını engellemek için bir mücadele stratejisi geliştirilmesi çağrısında bulunan Ebu Nasır, "Bu strateji, bölünmeyi sona erdirmek ve birliği yeniden kurmak için kapsamlı bir ulusal diyalog gerektiriyor" sözlerini kaydetti. 

Ebu Nasır yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın, 'Yüzyıl Anlaşması' olarak nitelendirdiği ve Filistin'in tasfiye etmeye çalıştığı Batı Şeria’nın ilhak planı, hiçbir şekilde kabul edilemez" ifadelerine yer vererek konuşmasını tamamladı. 

İSRAİL VE FİLİSTİNLİLERDEN ORTAK TEPKİ

İşgal altındaki Batı Şeria'nın Eriha kentinin kırsalında bir araya gelen İsraillilerle Filistinlilerden oluşan bir grup ilhak planına tepki gösterdi. 

Gösteriye, Filistinli yetkililerin yanı sıra eski İsrailli vekil ve bakanlar da katıldı.

Fetih Hareketi Merkez Komite Genel Sekreteri Cibril er-Rucub, "Bu gösteri İsrail'in ilhak planına bir tepkidir. Gösteriye barışa inanan ve ilhak planını reddeden İsrailliler de katılıyor." dedi. Rucub, İsrail'deki barış yanlısı kesimle güçlü bağların kurulması gerektiğine vurgu yaparak, şöyle devam etti: "Umarım gerçek bir denenme noktasına ulaşmayız. Çünkü herhangi bir şekilde bizi denemeye kalkışırlarsa bunun sıkıntısını sadece biz çekmeyeceğiz. Bu vatan bizim vatanımızdır ve terk etmeyeceğiz."

Eyleme katılan İsrail eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Ran Cohen de "Bu gösteriye ilhakın hem Filistinlilere hem de İsraillilere zarar vereceğine inanan İsrailliler katılıyor" dedi. Cohen, İsraillilerle Filistinlilerin yüzde 70'inin iki devletli çözüme inandığına dikkati çekerek, "İşte biz burada bu çözüme ve barışa destek veriyoruz" diye konuştu.



0 Yorum

Yorum Yaz