Dışişleri Bakanı : 'Ermenistan topraklarında gözümüz yok'

Bakan Çavuşoğlu: 'Ermenistan'ın topraklarında gözümüz yok'

Dışişleri Bakanı : 'Ermenistan topraklarında gözümüz yok'
07 Ara 2020 13:54:49

Ermenistan'ın bölgedeki mevcut durumunu Doğu Akdeniz Çalıştayı’nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Peki nasıl başladı bu sorun? Biz ne diyoruz. ‘Hep beraber burada paylaşalım, herkes faydalansın’ diyoruz. Peki Rum kesimi ve Yunanistan böyle mi davrandı? Veya bölgedeki bazı ülkeler böyle mi davrandı?" dedi.


Bakan Çavuşoğlu: 'Ermenistan'ın topraklarında gözümüz yok'


Akdeniz Üniversitesi öncülüğünde Uluslararası Üniversiteler Konseyi tarafından ‘Doğu Akdeniz Çalıştayı' gerçekleştirdi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüntülü dahil olduğu çalıştaya, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Dışişleri Bakanı Muhammet Tâhir es-Siyâle, Ürdün Eski Başbakanı Dr. Avn Şevket el-Hasâvne, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri eski Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar iştirak etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın video mesajı sonrası, Bakan Çavuşoğlu kürsüdeki konuşmasını yaptı.


“Pandemi döneminde dünya ülkelerinin sistemlerinin yetersizliğini gördük”


Pandemi ile dünya mücadelesine değinen Bakan Çavuşoğlu, “Bu pandemi döneminde uluslararası sistemin yetersizliğini gördük. Diğer taraftan bu pandemi döneminde iş birliğinin ve hakça paylaşımın önemini bir kez daha anladık. Bunu uluslararası toplumda gördük, görmedik bunu ayrıca tartışabiliriz. Hatta en temel ihtiyaçların başlangıçta paylaşımı konusunda çok ciddi krizler yaşandı. Birçok ülke başka ülkelerin siparişlerini iptal ettirdi. Biz Türkiye olarak her zaman olduğu gibi etkin çok taraflılığı savunurken, problemlerin birlikte çözümünü savunduk. Diğer taraftan kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken, 156 ülkenin ve 11 uluslararası örgütünün tıbbi malzeme ihtiyaçlarını tamamen, ya da kısmen karşıladık ve karşılamaya da devam ediyoruz” ifadelerini kaydetti.


Çavuşoğlu, bölgedeki sorunlara değindi


Bakan Çavuşoğlu, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bölgemizdeki sorunlara, ötesindeki sorunlara baktığımız zamanda sorunların temel sebebi; paylaşmayı bilmemektedir. Tamamen, tüm kazanımları tek taraflı olarak kullanmaya çalışmaktır. Yine uluslararası sistemde büyük ülkelerin tek taraflı politikalarında ne türlü sorunlara yol açtığını da gözlemliyoruz. Şimdi etrafımızdaki sorunlara bakalım. Libya, Dışişleri Bakanı kardeşim Tâhir es-Siyâle burada. Bugün yaşanan sorunun sebebi ne? Oysa Seyrad anlaşmasıyla siyasi sürece gidecek bir çalışma başlamıştı. Tam yine herkesi kapsayacak bir toplantı, konferans düzenlenmesi planlanırken, gücü hiç paylaşmak istemeyen Hafterin Trablus'a saldırması. Diğer taraftan Suriye'deki sorunun sebebine bakın. Kendi halkıyla hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen bir rejimin yol açtığı bir kaos yaşanıyor. 10 yıl oldu. Diğer taraftan Yemen'e bakın. Aynı şekilde birçok etnik grup var, aşiretler var. Farklı mezhepler var. Paylaşmak yerine tamamını ele geçirme çalışması. Kafkasya'ya bakın. Kafkasya'nın istikrarı ve ekonomik kalkınmasından faydalanmak yerine, Azerbaycan topraklarını işgal etmeye devam etmek isteyen Ermenistan'dan dolayı ve diplomatik çözümden yana olmayan uluslararası sistemden dolayı 30 yıla yakın sorun devam etti. Bu örnekleri Karadeniz'de ve Ege'de her yerde çoğaltabiliriz”



0 Yorum

Yorum Yaz