Faturada büyük ‘oyun’

Vatandaşların başı bilgisi dışında yapılan oyun abonelikleri ile dertte. Bu işlem nedeniyle GSM operatörleri her ay 14 ile 56 lira arası değişen tutarı abonelerinin faturasına yansıtıyor.

Faturada büyük ‘oyun’
30 Eki 2016 09:12:10

GSM operatörleri oyun servisleri ile işbirlikçi olmadıklarını iddia etseler de aboneleri bu oyun servisleri nedeniyle zor durumda kalıyor. Kullanıcılar, internette karşılarına çıkan reklamları kapatmaya çalışırken açılan farklı sayfalarda “ödül kazandınız’’ ya da “tebrikler, üyelik işlemleriniz tamamlandı’’ yazısı ve ardından cep telefonlarına gelen mesajla şoke oluyor.

Müşterilerin telefonlarına gelen mesajda örneğin, videospor.mobi üyeliğinin başladığı ve haftalık 14 lira ücreti olduğunu yazıyor. Servisin ücreti direkt olarak faturaya ya da hattın bakiyesine yansıyor. Yani istenmeyen abonelik iptal ettirilse de o ücreti ödemekle yükümlü olunuyor.

MOBİL İNTERNETE GEÇİRİYOR

Hediyeli Oyun isimli serviste ise GSM operatörünüzle işbirliği yapılıyor ve bedava internet vaadiyle size SMS atılıyor. Diğer yöntemde ise internette gezinirken reklam karşınıza çıkıyor ve öncelikle telefonunuzun ‘Wi-fi’ bağlantısını kapatmanızı istiyor. Sonrasındaysa sizden istediği cep telefonu numaranız. Bunu da doğru şekilde doldurduğunuzda telefonunuza gelen mesajla, bir sonraki faturada bu reklam bedelinin 28 lira ile 56 lira arasında değiştiğini görüyorsunuz. 

PARA İADESİ YOK

Hediyeli Oyun isimli servise, GSM operatörü vesilesiyle ulaştık. GSM operatörlerinin müşteri hizmetlerini aradığımızda bu oyun şirketlerinin kendi kurumlarıyla bir ilgisi olmadığını, geriye dönük para iadesi alabileceğimizi söyleyerek, oyun servisinin müşteri hizmetleri numarasını paylaştılar.

Bunun üzerine oyun servisini aradığımızda ise söz konusu GSM operatörü ile işbirlikçi olduklarını ancak geriye dönük ödeme yapmayacaklarını söylediler. “Müşterilere herhangi bir bilgilendirme yapmadan abone yaparak, ücret alamazsınız’’ dediğimizde ise “Onlar da reklama tıklamasaydı’’ yanıtını aldık.

ÖDEMEYE KAPATIN

Böyle bir sorunla karşılaştığınızda müşterisi olduğunuz GSM operatörünü arayarak hattınızı mobil ödemeye kapatabilirsiniz. Ancak bundan sonraki süreçte dikkatli olmalısınız. Çünkü müşteri hizmetleri kapattığını düşündüğünüz ‘mobil ödeme’ ile bir kez daha dolandırıldığınızda, servisin telefon numarasını iletmekten öteye gitmiyor. GSM şirketleri üzerinden dolandırıcılık faaliyeti yürüten bu tür firmalara karşı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) mücadele etmesi gerekiyor.

Yasal mevzuattaki boşluklardan yararlanarak faaliyet yürüten dolandırıcılık firmaları, yasal kılıf adı altında vatandaşların bilgisi dışında GSM şirketleri aracılığıyla dolandırıcılık faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.

BU AÇIKÇA DOLANDIRICILIKTIR

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, bu suça üç büyük GSM operatörünün de ortak olduğunu söyledi. Ağaoğlu şöyle konuştu: “Tüketici Kanununda abonelikleri düzenleyen 52. Madde hükmüne göre, tüketicinin onayı olmadan bir servise abone edilmesi yasalara aykırı. Bu yasa tanımaz kurumlar müşterilerinin cep telefonlarına mesaj gönderip, bilgisi olmadan bazı servislere abone ediyorlar. Bu açıkça dolandırıcılıktır. GSM operatörleri bu servislerle işbirlikçi olmadıklarını söyleseler de kurbanının cep telefonuna mesajla şifre gönderip abone ediyor.”

NE YAPMAK GEREK?

Müşterisi olduğunuz GSM operatörünün müşteri hizmetlerini arayarak hattınızı mobil ödemeye kapatın.

Hattınızın mobil ödemeye kapatıldığına dair yazılı belge isteyin.

İnternette gezinirken şüpheli bulduğunuz sayfalarda herhangi bir işlem yapmayın. Numaranızı paylaşmayın.

Fatura detaylarınızı her ay düzenli olarak inceleyin.

Faturanızda ’Diğer ücretler’ ya da ‘Abonelik hizmetleri’ adlı bölümlerdeki tüm üyeliklerin bilginiz dâhilinde olduğundan emin olun. Bilmediğiniz abonelikleri sonlandırın.

’Tebrikler, ödül kazandınız’ veya “1 GB internet kazandınız” gibi SMS’lere ve internet reklamlarına itibar etmeyin.

KURYEYE DİKKAT

Aydın Ağaoğlu, pizzacı gibi kuryelere de dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek şöyle konuştu: “Bu dolandırıcılar paket servisi yapan restoranlara kurye olarak girip pos cihazlarına kart okuyucu yerleştiriyor. Müşteri kredi kartıyla alışveriş yaptıktan sonra kart bilgileri dolandırıcı şirkete gidiyor ve yakalanmamak adına küçük meblağlarla harcama yapıyor.’’

BİRÇOK ŞİKÂYET VAR

GSM operatörlerinin ‘oyun’ dolandırıcılığı konusunda internetteki şikâyet sitelerinde de çok fazla şikâyet bulunuyor. İşte o şikâyetlerden birkaçı:

Şafak A.: Onay işlemi yapılmadan cep telefonuma gelen mesajla yanlışlıkla oyun satın aldığımı öğrendim. 12 TL borcum olduğunu söyleyen bir mesaj geldi ve ben bu işleme kesinlikle onay vermedim. Abone iptal yazıp 2977’ye gönderdim. “Mobiloyuncu/Hıpır aboneliğiniz bulunmamaktadır diyor” fakat iptal oldu diye bir şey demiyor.

Funda Ö.: 22.10.2016 tarihinde telefonuma “Vip Games servisi aboneliğiniz başlatıldı” diye bir mesaj geldi. Haftalık ücreti 10 liraymış. Hemen müşteri hizmetlerini aradım. Müşteri temsilcisi tarafından da aboneliğin başlatıldığı doğrulandı ve faturama otomatik olarak 10 TL yansıtıldığı söylendi. Böyle bir talepte bulunulmadığını söyleyince abonelik iptal edildi ve şikâyet kaydı oluşturuldu. Sonrasında bana kayıtlarımın incelendiği ve olumsuz olduğu söylendi. Neye göre olumsuz olduğunu soruyorum, müşteri temsilcisi bilmediğini söylüyor, tekrar inceleme de yapılmıyor. Yani ben sormadan faturama yansıtılan 10 TL’yi ödemek zorundaymışım.

Ahmet P. : Üye olmadığım Live TV diye bir yerden aylık 56 TL karşılığında abonelik aldığı konusunda bir mesaj geliyor. Bu abonelik bilgim dahilinde değil ancak operatörüm bununla ilgili bir mesaj atmıyor. 132 lira fatura gelince anlıyorum. Faturalı hattımda bu gibi kullanımların bilgim dahilinde olması lazım. 

Ersin E.: Ekim ayı faturama 18,15 TL karşılığı katma değerli hizmet borcu çıktı. Bunun ne olduğunu sorduğumda, maç nerede paketine üye olduğumu söyledi. Onay vermediğimi söylediğimde üçüncü partilerin beni abone yaptığını belirtti. Müşteri hizmetlerine defalarca söz konusu servisi iptal edemediğimi bildirdim. Ancak yardımcı olmadılar.



0 Yorum

Yorum Yaz