Halep'te insani kriz kapıda

Halep kent merkezini dış dünyaya bağlayan tek yol Kastillo, fiilen Suriye rejiminin kontrolü altına girdi. Yüzbinlerce sivilin yaşadığı Halep’e insani yardım sağlayan yol, Esed’in keskin nişancılarının tehdidi altında. Eğer yol açılmazsa 300 bin kişinin etkileneceği büyük bir insani kriz kapıda

Halep'te insani kriz kapıda
09 Tem 2016 09:12:51

Uzun bir süredir Esed rejiminin tehdidi altında bulunan Kastillo Yolu rejim güçlerinin ateş menzili içine girdi. 'Devrimin kalesi' olarak nitelendirilen Halep'e tek giriş-çıkış ve ikmal hattı olarak kullanılan yol kullanıma tamamen kapandı. Yenişafak'ın haberine göre, rejim birlikleri askerlerini yola indirmiyor ancak Kastillo net olarak rejim unsurları tarafından görülebiliyor. Bu nedenle Halep kent merkezi fiili olarak kuşatmaya alınmış durumda.

KESKİN NİŞANCILAR VAR

Rus uçaklarından yapılan bombardımanlar ile füze atışları nedeniyle zaten uzun bir süredir Kastillo Yolu'nda çok büyük riskler vardı. Mellah cephesinde Usamet bölgesinde muhaliflerin bazı noktaları kaybetmesiyle rejim güçleri ilerleme kaydetti ve yola hakim tepelere yerleşti. Halep içinden yerel kaynaklar, Mellah'taki caminin minaresine keskin nişancı yerleştirildiğini ve camiden ısı güdümlü füze atışları yapıldığı bilgisini verdi. Esed'in bayram öncesi ilan ettiği ateşkes ise sözde kaldı. Esed'in ateşkes ilanının ardından Halep'e yönelik operasyonlar hızlandı ve şehir kuşatmaya alındı. Ateşkes ilanının ardından rejim tüm ağırlığını Halep'e yöneltti.

BÜYÜK KRİZ KAPIDA

Fiilî olarak kuşatılan Halep'e giriş-çıkış yapmak isteyen araçlar şimdi Esed rejiminin yoğun ateşi altında. Dolayısıyla bu yol şu an kullanıma kapalı. 2013 yılında devrim hareketine katılan Halep'in yarısı muhalif güçler tarafından kontrol ediliyor ve buı alanlarda 300 binden fazla sivil yaşıyor. Şehre insani yardım da bu yol kullanılarak sağlanıyor. Eğer Kastillo Yolu tekrar açılmazsa şehirde yaşayan yüz binler için büyük bir kriz başgösterecek.

 



0 Yorum

Yorum Yaz