"Halklar kaos ya da diktatörlük arasında kalıyor"

İslâm medeniyetinin siyasî meşrûiyet krizi yaşadığını belirten Moritanyalı siyaset bilimci Muhammed Muhtar eş-Şankıti, “Zalim yöneticiler halkları kaos ya da diktatörlük arasında seçim yapmak zorunda bıraktı. Halklar da çöküş yaşamaktansa mevcut siyasî rejimleri seçmeyi yeğledi” diye konuştu.

"Halklar kaos ya da diktatörlük arasında kalıyor"
18 Oca 2016 11:03:45

Abdusselam Yasin Kurumu’nun İstanbul’da düzenlediği “İslâm Medeniyetinde Siyasî Meşrûiyet Krizi ve Abdusselam Yasin’in Krize Bakışı” temalı konferansta konuşan Şankıti, “Her medeniyetin yaşadığı bir kriz vardır. İslâm dünyası da siyasî meşrûiyet krizi yaşamaktadır. Bu kriz, İslâm ümmetinde acıyı kökleştirdi ve halkların reform umudunu kırdı” ifadelerini kullandı.

“Zalim yöneticiler halkları kaos ya da diktatörlük arasında seçim yapmak zorunda bıraktı. Halklar da çöküş yaşamaktansa mevcut siyasî rejimleri seçmeyi yeğledi” diyen Şankıti, İslâm’ın, siyasî bir rejimden kaynaklanan Hıristiyanlığın aksine siyasî boşluğun olduğu bir ortamda ortaya çıktığını ve kendine has kurallar vazettiğini belirtti.

OLUMLU GELİŞMELERİN YAŞANACAĞINA İNANIYORUM

Hazreti Muhammed (asm) ve dört halife devrinde devletin siyasî çoğulculuk değerlerini hayata geçirdiğini ancak bu değerlerin bugün hayale dönüştüğünü dile getiren Şankıti, “Arap dünyasında yaşanan kasvet verici olaylara ve Arap Baharı devrimlerinin gerilemesine rağmen bu krizler sona erdiğinde olumlu gelişmelerin yaşanacağına inanıyorum” diye konuştu. 

 



0 Yorum

Yorum Yaz