Hamas, Kızları Özel Eğitime Aldı

Hamas’ın kadın kolu, üstün okul başarısına sahip 12-18 yaş arasındaki kızları Filistin kurtuluş mücadelesine kazandırmak amacıyla 1 Ağustos’ta kızlara özel Birinci Kudüs Ordusu Kampı’nı açtı.

Hamas, Kızları Özel Eğitime Aldı
24 Ağu 2015 12:35:57

10 Ağustos’a kadar devam eden kamp Gazze Şeridi’nde bir ilkti. Hamas daha önce kadınlara özel bir eğitim kampı düzenlememişti.

Kampa katılan 1000’e yakın kız, işgale direniş konulu özel bir müfredat kapsamında Hamas hareketiyle bağlantılı kadınlar tarafından eğitildi. Geniş askeri deneyime sahip bu kadınlar halkı işgale karşı zihinsel olarak seferber etme konusunda da tecrübeli.

Al-Monitor’a konuşan kamp yöneticisi Raca El Halebi, kampın amacını “kızları meşru müdafaaya ve işgale karşı gelecekte verilecek savaşlara hazırlamak” şeklinde tanımlarken gönüllü katılan kızların psikolojik eğitimine odaklandıklarını belirtiyor. Kamp eğitimi şu konuları içeriyor: Kurtuluş mücadelesi kültürünü benimseyen yeni nesillerin yetiştirilmesi, işgal güçleriyle mücadele, yurtseverlik duygusunun pekiştirilmesi ve Filistinlilerin haklarını koruma bilincinin güçlendirilmesi.

Gazze Şehri’nin Ramla semtindeki bir okulun bahçesinde toplanan kızlar, askeri beceriler edinme konusunda Hamas’ın 7-60 yaş arası erkekler için “Kurtuluş Öncüleri’’ adıyla 2013’ten beri düzenlediği kampların katılımcıları kadar heyecanlı. Grubun lideri kızlara askeri kıta şeklinde düzen almayı ve temel askeri yürüyüşü öğretmeye çalışıyor.

Ramla kampı dışında Gazze’de başka kamplar da var: Gazze Şehri’ndeki Tufa ve El Darac kampları, güneyde ise Han Yunus ve Refah kampları.

Tufa ve El Darac kamplarında eğitim programının başında bulunan Hada El Abid, Ramla’daki kampın katılımcıların kapasitesini geliştirmek ve vatanseverlik duygusunu güçlendirmek için 1-10 Ağustos tarihlerinde okullarda düzenlenen bir dizi kamptan sadece biri olduğunu söylüyor.

Al-Monitor’a konuşan Abid “Kampların hedef kitlesi not ortalaması 95’in üzerinde olan kızlar, yani Filistinli kız öğrencilerin elit tabakası.” diyor ve bu kızları diğer öğrencilere rol model olarak yetiştirmek istediklerini vurguluyor.

Abid’e göre kızlara ilk olarak askeri yürüyüş öğretilerek onlara disiplin ve düzen duygusu aşılanıyor. Kızlar daha sonra Yahudiler ve Müslümanlar arasında yıllardır ihtilaf konusu olan Kudüs’ün meşru olarak sadece Müslümanlara ait olduğu inancını güçlendirmeye dönük etkinlik ve alıştırmalar yapıyor.
 



0 Yorum

Yorum Yaz