İbadi'den Anbar'a Girin Talimatı

Irak Başbakanı İbadi, milis güçlerine IŞİD'le savaşmaları için Sünnilerin yoğun olarak yaşadığı Anbar eyaletine girme talimatı verdi.

İbadi'den Anbar'a Girin Talimatı
18 Mayıs 2015 09:34:08

Irak resmi televizyonunun haberine göre Irak Başbakanı Haydar İbadi, Anbar eyaletinin yerel hükümeti, aşiret liderleri ve din adamlarının talebi üzerine Haşdi Şabi (Halk Topluluğu) güçlerinin diğer güvenlik güçleri ve Sünni aşiret güçleriyle birlikte IŞİD'e karşı savaşması için Anbar'a girme talimatı verdi.

Anbarlı bazı aşiret liderleri, daha önce düzenledikleri basın toplantısında Başbakan İbadi'den Haşdi Şabi'ye kente giriş emri verme çağrısında bulunmuştu.

Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, yerel polis ve ordu güçlerinin geri çekilmesi üzerine IŞİD, Ramadi'nin tamamında kontrolü sağladı, örgüt üyeleri kentteki benzin istasyonu ve birkaç hükümet binasını ateşe verdi.

Başbakan İbadi, daha önce yaptığı bir açıklamada ise IŞİD'e karşı "zafere" yakın olduklarını açıklamıştı.

ABD'den İbadi'ye destek
Sünni halkın yoğun olarak yaşadığı ülkenin en büyük eyaleti Anbar'ın merkezi Ramadi, bir yılı aşkın zamandır IŞİD'in elinde. Irak ordusu, IŞİD saldırıları sonucu bölgede kontrolüne aldığı yerleşim birimlerinden çekilmek zorunda kaldı.

IŞİD, Ramadi'de hükümet binalarının bulunduğu yerleşkeyi 15 Mayıs'ta ele geçirmişti.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak Başbakanı Haydar İbadi'yi arayarak, Ramadi'nin son durumu hakkında bilgi almıştı. ABD'nin destek vermeye hazır olduğunu vurgulayan Biden, AT-4 tipi roketatarlar ve roket mermileri gönderebileceklerini söylemişti.

'En az 2,7 milyon kişi yerinden oldu'
BM Mülteciler Ajansı (BMMA), nisan ayında Irak'ta şiddet olaylarının arttığı Ramadi kentinden son iki hafta içinde 114 bin kişinin yerinden olduğunu açıklamıştı. Ajans, Irak'ın batısında yer alan Anbar eyaletinde kalanların sayısının 8 bin civarında olduğunu ifade etmişti.

BMMA'nın sözcüsü Adrian Edwards, sığınmacıların güvenli bölgelere ulaşmak için Ramadi'den ayrılarak yollara düşerken, pek çok sorunla da karşı karşıya kaldığını ifade etti. Edwards'a göre bu sorunları şöyle sıralamak mümkün: Kaynakların azalması, kontrol geçiş noktaları, belli bölgelere giriş yasağı ve güvenlik prosedürleri.
BM istatistiklerine göre, 2014 yılından bu yana Irak'ta 400 bini Anbar'dan olmak üzere en az 2.7 milyon kişi yerinden oldu.



0 Yorum

Yorum Yaz