"İsrail'e verilen gizli sözler açıklansın"

CHP İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, İsrail'in Ankara'ya büyükelçi atamasını süresiz olarak ertelemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Toprak, "Cumhurbaşkanlığı karşılıklı büyükelçilerin atanacağını açıklarken, İsrail atamayı belirsiz süreyle askıya aldı. Hükümetin yargı bağımsızlığını yok sayarak verdiği taahhütler, buna gerekçe gösteriliyor. Hükümet İsrail'e, kamuoyundan ve TBMM'den gizlenen başka ne sözler verdi?" dedi.

"İsrail'e verilen gizli sözler açıklansın"
29 Eki 2016 18:35:03

 

  CHP'li Toprak, yaptığı yazılı açıklamada, Ä°stanbul'da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi'nden sonra yapılan karşılıklı açıklamalara yönelik Ä°srail'in büyükelçi atamasını süresiz olarak askıya aldığını belirtti. Toprak, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verdi: "Mavi Marmara baskınından bu yana, Türkiye-Ä°srail arasında en alt düzeye inen iliÅŸkilerin, kapalı kapılar ardında yürütülen pazarlıklar sonrasında, anlaÅŸmayla sonuçlandığı açıklanmıştı. Haziran ayından bu yana, Ä°srail ile varılan anlaÅŸmanın içeriÄŸi tam olarak kamuoyuna açıklanmadığı gibi, anayasa uyarınca uluslararası anlaÅŸmaların TBMM onayına sunulmasının gereÄŸi de yapılmadı. Öncelikle hükümet, bu anlaÅŸmayı ne zaman TBMM'nin bilgisi ve onayına sunacağını açıklamak zorundadır. Ä°stanbul'daki Dünya Enerji Kongresine 2010'dan bu yana ilk kez Ä°srail'den en üst düzey ziyaret gerçekleÅŸti. Ä°srail ve Türkiye Enerji Bakanları, baÅŸbaÅŸa görüşme sonrasında, kamuoyuna pembe tablolar çizdiler. CumhurbaÅŸkanlığı sözcülüğü, Türkiye ve Ä°srail'in karşılıklı büyükelçi atamalarını hemen yapacağını açıkladı. Åžimdi ortaya çıkan tabloya bakılırsa, Ä°srail Ankara'ya büyükelçi atamasını süresiz olarak erteledi. Ä°srail medyasına sızdırılan bilgilere göre, hükümet Ä°srail'e, Mavi Marmara baskınını yapan, 10 yurttaşımızı öldüren Ä°srailli subaylar ve askerlere karşı, Türk mahkemelerinde açılan davaların düşürüleceÄŸi sözünü verdi. Mahkemeler ise davanın düşürülmesi taleplerini geri çevirdi. Ä°srail de Türk mahkemelerinin bu kararı üzerine, Ankara'ya Büyükelçi atamasını askıya aldı. Öncelikle hükümetin, yasaları ve yargı bağımsızlığını yok sayan böyle bir taahhüdü, neye güvenerek Ä°srail'e verdiÄŸini açıklaması gerekir. Anlaşılan AKP hükümeti her zaman yaptığı gibi, yargıya talimat verip, istediÄŸi kararı çıkartabileceÄŸine güvenerek, Ä°srail'e böyle bir söz verdi. Mavi Marmara maÄŸdurlarının aileleri davalarından vazgeçmeyince, hükümet ÅŸimdi köşeye sıkıştı. Ä°srail de, büyükelçi atamasını askıya alarak tepkisini gösterdi"    

"HÜKÜMET, İSRAİL'İN ÖZÜR MEKTUBUNU AÇIKLASIN"

    CHP'li Toprak, halktan ve TBMM'den gizlenen baÅŸka sözlerin de verilmiÅŸ olabileceÄŸini iddia ederek, açıklamasını şöyle sürdürdü: "CumhurbaÅŸkanı ve hükümet, anlaÅŸmayı savunurken, Ä°srail'in özür dilediÄŸini, Türkiye'nin ÅŸartlarını kabul ettiÄŸini söylüyor. Ortada bir özür mektubu yok. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan Rusya'dan ve Putin'den yazılı resmi mektupla özür diledi. Düşen uçakta ölen Rus pilotun ailesinden özür diledi, acılarını paylaÅŸtı ve ne istiyorlarsa yapılacağı sözünü verdi. Bu mektup, hem CumhurbaÅŸkanlığı hem de Kremlin tarafından eÅŸ zamanlı olarak Ankara ve Moskova'da medyaya ve kamuoyuna açıklandı. O zaman Hükümet, ÅŸayet varsa Ä°srail'in Türkiye'den ve Mavi Marmara maÄŸdurlarının ailelerinden özür mektubunu açıklasın. Baskında öldürülen 10 yurttaşımız için hükümet, yüz kızartıcı bir ÅŸekilde 20 milyon dolar kan parasına imza attı. Ä°srail de parayı yatırdı. Oysa Rus pilotun ailesi CumhurbaÅŸkanlığı ve hükümetin önerdiÄŸi maddi-manevi hiçbir ÅŸeyi kabul etmeyeceÄŸini açıkladı. CumhurbaÅŸkanı, Rus televizyonuna, Rus pilotun öldürülmesine karışanların yakalanıp yargılandığını, adaletin yerini bulacağını vaat ederken, Mavi Marmara'da yurttaÅŸlarımızı öldüren Ä°srail askerleri içinse, imzalanan anlaÅŸmada 'davaların düşürüleceÄŸi, Ä°srail askerlerinin yargıdan kurtarılacağı' sözü veriliyor. Yargı bunu reddedince, kapılar ardında verilen bu sözlerle kurgulanan oyun bozuldu. Ä°srail, Ankara'ya büyükelçi atamıyor. Davaların düşürülmesini, 10 kiÅŸiyi öldüren askerlerinin yargılanmamasını istiyor. Türkiye'nin Suriye'ye müdahalesinden, Irak'la iliÅŸkilerinin gerilmesinden, Ä°ran ile karşı karşıya gelinmesinden en çok memnun olan ülkenin Ä°srail olduÄŸu ve uygulanan dış politikanın en çok Ä°srail'in iÅŸine yaradığı ortada"


0 Yorum

Yorum Yaz