İşte Kur'an'ı Kerim'in Korunduğunun Delili

IRCICA, dünyanın farklı bölgelerindeki önemli kütüphane ve müzelerde yer alan en eski Kur’an-ı Kerim nüshalarını yayınladı. Nüshaların birbirinin aynısı olması Kur'an'ın korunduğunu gösterdi. Ayette de bu durumun belirtilmesi, Kur'an'ın 'Kelamullah' olduğunu bir defa daha gösterdi.

İşte Kur'an'ı Kerim'in Korunduğunun Delili
13 Tem 2015 10:20:45
 





Merkezin Genel Direktörü Dr. Halit Eren, “Kur’an-ı Kerim’in ilk mushafları incelendi ve orijinal metinler üzerinden harf harf karşılaştırmalar yapıldı. Bu mushaflar, Kuran-ı Kerim’in değiştirilmediğini de ispatlamaktadır” dedi.

  Nitekim Hicr Suresi 9. ayette bu duruma işaret ediliyor: Hiç şüphesiz, zikri (Kur'an'ı) biz indirdik biz; onun koruyucuları da gerçekten biziz.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), dünyanın farklı bölgelerindeki önemli kütüphane ve müzelerde yer alan en eski Kur'an-ı Kerim nüshalarının tıpkı basımını yayınladı. IRCICA'nın projesi kapsamında ilk yüzyıla ait Kuran-ı Kerimler, dünyada ilk kez titiz bir çalışmayla kayda geçirildi. İlk yüzyıl Mushaflarının, Kur'an-ı Kerim'in hiç değişmeden günümüze ulaştığı gerçeğinin önemli delilleri olduğunu belirten IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Kur'an-ı Kerim metninin Hz. Osman devrinde yedi nüsha olarak çoğaltıldığını ve Mekke, Medine, Kufe, Şam ve Kahire gibi İslam coğrafyasının başlıca şehirlerine ulaştırıldığını kaydetti.

MUKAYESELERİ ALTIKULAÇ YAPTI

Projeye 2005 yılında başladıklarını belirten Eren, 4 Mushaf basıldığını söyledi. Bu Mushafların akademik incelemesinin ve değişik nüshaların mukayesesinin Diyanet İşleri eski Başkanı Dr. Tayyar Altıkılaç tarafından yapıldığını anlatan Eren sözlerini şöyle sürdürdü: “Yayınlanan ilk Mushaf, Topkapı Sarayı'nda bulunan ve Hz. Osman'a nispet edilen Kur'an-ı Kerim nüshasıdır. İkinci olarak, yine Hz. Osman'a nispet edilen, Kahire'deki 'Meşhed-i Hüseyni Mushafı' olarak bilinen Mushaf yayımlanmıştır. Sonraki çalışmada ise Hz. Ali'ye izafe edilen 'San'a Mushafı' yayımlanarak Kahire Mushafı ile mukayeseli olarak basıldı. Yine bu kapsamda, 'Kahire İslam Eserleri Müzesi Mushafı' olarak bilinen nüsha ile Paris'te bulunan Kur'an-ı Kerim sayfaları yayımlandı."

ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Çalışmaların devam ettiğini belirten Eren Londra'daki British Library'de bulunan mushaf sayfalarının yayımlanması için de hazırlıkların sürdüğünü söyledi. Eren ayrıca Almanya'da bulunan Mushaf'ın yayını için de çalışmalar sürdüğünü belirtti.


0 Yorum

Yorum Yaz