İşte yeni seçim hükümeti

Yeni kabineyi Cumhurbaşkanı'na takdim eden Başbakan Davutoğlu, Çankaya Köşkü'nde yeni kabineyi açıkladı

İşte yeni seçim hükümeti
29 Ağu 2015 13:51:34

Türkiye’yi seçime götürecek 63. hükümet Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığa atadığı Ahmet Davutoğlu’nun sunduğu kabine listesini onaylamasıyla kuruldu. Anayasa uyarınca TBMM’de güven oylaması yapılmayacak seçim hükümetine parlamento dışından atanan bakanlar Meclis’te milletvekili yemini ederek göreve başlayacak. Seçim hükümeti 1 Kasım'da tekrarlanacak seçimlerden sonra, yeni hükümet kuruluncaya kadar görev yapacak. 
 
Davutoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nın Beştepe’ye taşınmasının ardından Çankaya Köşkü’ne tahsis edilen Başbakanlık’ta Bakanlar Kurulu listesini açıkladı.
 
Bakanlık teklifini kabul ederek MHP'de kriz yaratan Tuğrul Türkeş, Başbakan Yardımcılığı'na getirildi. HDP'li Ali Haydar Konca AB Bakanlığı, Müslüm Doğan da Kalkınma Bakanlığı'na atandı. Levent Tüzel bakanlık teklifini reddetmesi nedeniyle kabinede iki koltukla temsil edilen HDP, tahsis edilen bakanlıklar nedeniyle MGK toplantılarına giremeyecek.
 
CHP ve MHP'nin ret tavrı nedeniyle seçim hükümetinde HDP'yle başbaşa görüntü vermek istemeyen AK Parti, Tuğrul Türkeş'in ardından aynı doğrultuda ikinci adımını, MHP'den ayrılarak kurulan Büyük Birlik Partisi'nin eski Genel Başkanı Yalçın Topçu'yu dışarıdan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na getirerek attı.
 
Seçim hükümetinin sürprizlerinden biri, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın sınıf arkadaşı olan ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne atanan Selami Altınok'un bağımsızlar kontenjanından İçişleri Bakanlığı'na getirilmesi oldu. 
 
Seçim hükümetindeki diğer sürpriz de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirilen İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Ayşen Gürcan oldu. Gürcan, seçim hükümetinde, cumhuriyet tarihinde kabineye giren ilk başörtülü bakan olarak görev yapacak.
 
"Alevi kökenli değil, Aleviyim" diyen HDP İzmir Milletvekili  Müslüm Doğan AB Bakanlığı'na getirildi.
 
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Çevre Bakanı İdris Güllüce oldu. 62. hükümetteki bu görevlerini seçim hükümetinde de korudular. 62. hükümette Kalkınma Bakanı olan Cevdet Yılmaz, 63. hükümette Başbakan Yardımcısı oldu. Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'un Başbakan Yardımcılığı görevleri yeni hükümette de korununca, Türkeş'in de eklenmesiyle Başbakan Yardımcısı sayısı dörde yükseldi. Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, bağımsızlar kontenjanından Dışişleri Bakanlığı'na atandı. Bu atama, Dışişleri koltuğunun hükümete girmeyi reddeden CHP veya MHP için düşünüldüğü yorumlarına neden oldu. Bakanlıklardaki devir teslim törenlerinin cumartesi gününden itibaren başlayacağı bildirildi.
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Çankaya Köşkü'nde "Hayırlı uğurlu olsun, Allah utandırmasın" sözleriyle açıkladığı, Türkiye'yi seçime götürecek 63. hükümet şöyle: 
 
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu
 
BAŞBAKAN YARDIMCISI Yalçın Akdoğan
 
BAŞBAKAN YARDIMCISI Numan Kurtulmuş
 
BAŞBAKAN YARDIMCISI Cevdet Yılmaz
 
BAŞBAKAN YARDIMCISI Tuğrul Türkeş
 
ADALET BAKANI Kenan İpek
 
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANI Ayşen Gürcan
 
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANI Ali Haydar Konca
 
BİLİM SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANI Fikri Işık
 
ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANI Ahmet Erdem
 
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İdris Güllüce
 
DIŞİŞLERİ BAKANI Feridun Sinirlioğlu
 
EKONOMİ BAKANI Nihat Zeybekci
 
ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANI Ali Rıza Alaboyun
 
GENÇLİK ve SPOR BAKANI Akif Çağatay kılıç
 
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI Kudbettin Arzu
 
GÜMRÜK VE TİCARET BAKANI Cenap Aşçı
 
İÇİŞLERİ BAKANI Selami Altınok
 
KALKINMA BAKANI Müslüm Doğan
 
KÜLTÜR ve TURIZM BAKANI Yalçın Topçu       
 
MALİYE BAKANI Mehmet Şimşek
 
MİLLİ EĞİTİM BAKANI Nabi Avcı
 
MİLLİ SAVUNMA BAKANI Vecdi Gönül
 
ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANI Veysel Eroğlu
 
SAĞLIK BAKANI Mehmet Müezzinoğlu
 
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANI Feridun Bilgin
 

Kaynak : t24



0 Yorum

Yorum Yaz