Kudretli Paşa, yalnız kaldı...

Kızı "70 milyonun 60 milyonu onu takdirle anıyor" açıklamasını yaptı. Ancak askeri darbenin mimarı Kenan Evren'in cenazesinde cemaat yok denecek kadar azdı. Dün toprağa verilen Evren'in tabutunda sadece madalyaları vardı.

Kudretli Paşa, yalnız kaldı...
13 Mayıs 2015 12:40:45

Bir zamanların 'kudretli paşası'ydı... 12 Eylül 1980'de darbe yaparak bir ülkenin acılarını yazdı. Ancak son yolculuğunda yalnız kaldı. Genelkurmay eski Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren (98), Ankara'da sessiz bir cenaze töreniyle toprağa verildi. Evren'in naaşı önce öldüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden alındı. Ardından ilk tören için Genelkurmay Başkanlığı'na getirildi. Buradaki törenin ardından Evren'in cenazesi Ahmet Hamdi Akseki Camii'ne götürüldü. Ancak cemaat yok denecek kadar azdı.

ÖZKÖK VE KOŞANER ORADAYDI

Cenazeye Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'i temsilen Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay ile Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler katıldı. Hükümet ve diğer siyasi partilerden temsilciler ise cenaze töreninde yer almadı. Bir zamanlar Evren'in yanından ayrılmayan isimler de cemaatte yoktu. Evren'i son yolculuğuna uğurlayan birkaç ünlü isim şunlardı: 28 Şubat döneminde Genelkurmay İkinci Başkanı olan ve Kenan Evren'in de yaverliğini yapan Çevik Bir, Genelkurmay eski Başkanları Hilmi Özkök ve Işık Koşaner, Mehmet Ağar, Ali Şen, Nihat Özdemir, İsmet Sezgin...

'HARAM OLSUN'

Cenaze namazı kılındıktan sonra imam helallik alırken, caminin arka tarafından bazı kadınların "Haram olsun" diye bağırdığı duyuldu. Bu isimlerden bir tanesinin MHP'nin kurucularından olan Yılma Durak'ın eşi Lamia Durak olduğu öğrenildi. Ve Evren, madalyalarının eşlik ettiği bir törenle Devlet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

PAŞA NEREDESİN?

Ali Şen, cenaze namazı öncesinde ilginç açıklamalarda bulundu. Evren ile en son geçen hafta konuştuğunu söyleyen Şen, "Gayet iyiydi. 'Bodrum'a geleceğim. Rumeli böreğini hazırla' diyordu" dedi. Şen, cenazeye hükümet ve muhalefetin katılmamasını ise "Herkes kendinden sorumlu. Bu ülkede hiç kimse mükemmel değil" diyerek bir zamanlar insanların Evren'e "Paşa neredesin?" dediğini belirtti.

RAKAMLARLA 12 EYLÜL

Evren'in mimarı olduğu 12 Eylül'ün acı bilançosu şöyleydi:

1 milyon 683 bin kişi fişlendi.

230 bin kişi yargılandı.

7 bin kişi için idam cezası istendi.

517 kişiye idam cezası verildi.

50'si asıldı, binlerce kişi öldürüldü.

14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı.

300 kişi kuşkulu bir şekilde öldü.

31 gazeteci cezaevine girdi.

300 gazeteci saldırıya uğradı.



0 Yorum

Yorum Yaz