Pentagon: IŞİD, Afganistan'a girmeye çalışıyor

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) 3. Kongre'ye teslim ettiği raporda IŞİD'in önümüzdeki sene zarfında Afganistan'da varlıklarını güçlendirmek için bütün çabalarını harcayacaklarını ve diğer gruplarla rekabete girip onlarla savaşacaklarını iddia etti.

Pentagon: IŞİD, Afganistan'a girmeye çalışıyor
20 Haz 2015 14:14:59



ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ABD kongresine sunduğu raporda IŞİD’in Afganistan’a girmeye ve o bölgede yayılmaya çalıştığını belirtti. Bu problemden endişe duyulduğu belirtilen raporda aynı zamanda farklı cihadi grupların karşısında yer almak istemeyen Taliban’ın da endişe duyduğuna işaret edildi.

ABD Savunma Bakanlığı 3. Kongre’ye teslim ettiği raporda şunları belirtti: Afganistan’da Amerikalı güçlerin gözlemlediği kadarıyla IŞİD’in bulunduğu bölgeler askeri yapılanmanın sınırlı olduğu bazı bölgelerdir.

Kongre’ye sunulan raporda ayrıca şunlara yer verildi: Diğer aşırı gruplara intisap eden diğer İslami cemaatler isimlerini İslam Devleti-Horasan Vilayeti olarak değiştirdiler. Ancak bu marka değişikliği, hedefi; basın, finans ve askeri ihtimamın hasıl olmasını arzulayan bir çabadan başka bir şey değildir.

IŞİD’in Afganistan bölgesine girmeye çalışması uluslar arası devletleri, Afganistan ve Pakistan hükümetini ve ayrıca bizzat Taliban’ı rahatsız etmektedir. ABD Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı raporda IŞİD sempatizanların, önümüzdeki sene zarfında Afganistan’da varlıklarını güçlendirmek için bütün çabalarını kullanacaklarına, Taliban ve diğer cemaatler ile rekabete gireceklerine işaret edilmektedir.

Taliban hareketinden oluşan cemaatlerin hepsinin arasında Amerikalıların ve Afgan hükümetinin gözünde en tehlikeli hareket olarak görülmeye devam eden ve aynı şekilde el Kaide örgütünün gerçek aracı olan Hakkani örgütü, sunulan rapora göre Taliban’ın en kuvvetli grubu olduğu belirtildi. Taliban’ın en kuvvetli grubu olan Hakkani örgütü Pakistan ordusunun son dönemlerde kendisine çok ağır darbelerle karşılık vermesine rağmen hala büyük operasyonların planlarını çizip operasyonları yerine getirebilen bir grup.

Salı günü Taliban, IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’ye Afganistan bölgesinde yayılma çabalarına yönelik bir uyarı göndermişti. Taliban tarafından yapılan bu uyarı, Afganistan’ın doğusunda Taliban savaşçıları ile kendilerini IŞİD’e nisbet eden kimseler arasında çıkan çatışmalardan sonra geldiği belirtiliyor.



0 Yorum

Yorum Yaz