Rusya inkar etti, ABD 'Rusya vurdu' dedi

ABD yetkililerine göre Suriye’nin Halep kentinde insanî yardım konvoyuna yapılan saldırı Rusya savaş uçaklarınca gerçekleştirildi.

Rusya inkar etti, ABD 'Rusya vurdu' dedi
21 Eyl 2016 10:00:00

Suriye’nin Halep kentinde yardım konvoyuna düzenlenen saldırıya ilişkin ilk bulguların Rusya’yı işaret ettiği belirtildi.

AA’da yer alan habere göre, ABD merkezli CNN kanalına açıklama yapan ABD yönetiminden iki üst düzey yetkili, “ABD'nin ulaştığı ilk sonuçlar, Suriye Arap Kızılhaçı’na bağlı yardım konvoyunun Rusya savaş uçakları tarafından vurulduğu şeklindedir.” ifadelerini kullandı.

Yetkililer, sâdece Rusya savaş uçaklarının o esnada saldırı yapabilecek pozisyon ve konumda olduğunu ve yerel kaynakların da bunu doğruladığını belirtti.

ABD ordusunun saldırı bölgesiyle ilgili uydu ve radar görüntülerini incelediğini dile getiren yetkililer, bölgede saldırı anında Esed rejimine ait uçak veya helikopterin olduğuna dâir bir bilginin henüz kendilerine ulaşmadığını söyledi. Yetkili, peş peşe iki hava saldırısının meydana geldiğini ve bunun Rusya ordusunun taktiğine uygun olduğunu kaydetti.

Rusya ise “Saldırıyı biz veya Suriye rejimi yapmadık.” şeklinde açıklama yapmıştı.

“Sorumluluk Rusya’da”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nca, Rusya'nın açıklamalarına ve saldırıyla ilgili somut delillerin neler olabileceğine ilişkin de değerlendirmelerde bulunuldu.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Bakanlık Sözcüsü John Kirby’nin son açıklamalarına değinen bir yetkili, bu açıklamalarda saldırıyla ilgili sorumluluğun Rusya tarafında olduğunun vurgulandığını kaydetti.

Kirby, “Bu konvoyun gideceği yer Suriye rejimi ve Rusya tarafından biliniyordu ve buna rağmen Suriyelilere yardım götüren görevliler öldürüldü.” ifadelerini kullanmıştı.

Halep’in batı kırsalında direnişçilerin kontrolündeki bölgeye giden insanî yardım kafilesine düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kamyon da yanmıştı. 



0 Yorum

Yorum Yaz