Silah Şirketleri Müslümanların Kanlarıyla Yükseliyor

ABD’nin en büyük beş silah ve savunma şirketinin piyasa değeri, Arap Baharı ve Suriye savaşı süresince büyük artış gösterdi

Silah Şirketleri Müslümanların Kanlarıyla Yükseliyor
21 Kas 2015 10:42:52

Silah ve savunma şirketlerine ait hisselerin, Paris’te yaşanan saldırıların ardından ciddi değer kazanması, bu firmaların son yıllardaki borsa performansını gündeme getirdi.

ABD savunma sanayisinin önde gelen firmalarından Lockheed Martin ve Northrop Grumman'ın New York Borsası’nda işlem gören hisseleri, Arap Baharı'nın başladığı Aralık 2010'dan bu yana sırasıyla yüzde 222 ve yüzde 230’a yakın değer kazandı. 

Verilere göre, Aralık 2010’da yaklaşık 69 dolardan işlem gören Lockheed Martin hisseleri, dün itibarıyla 222 doları aşarak, tüm zamanların rekorunu kırdı. Şirketin piyasa değeri de hisselerin yüzde 200'ü aşkın değer kazanmasına paralel olarak 24 milyar 700 milyon dolardan 68 milyar 180 milyon dolara yükseldi.

Benzer şekilde Northrop Grumman hisseleri, aynı dönemde 57 dolardan 188 dolara kadar yükselirken, şirketin piyasa değer de yüzde 89,5 artışla 34 milyar dolara ulaştı.

http://media.dunyabulteni.net/haber/2015/11/20/silahtablo.jpg 

İNGİLTERE'NİN SİLAH TİCARETİ DE TARTIŞMALI

Merkezi Londra'da bulunan "Silah Ticareti Karşıtı Kampanya" (Campaign Against Arms Trade - CAAT) verilerinden derlenen bilgilere göre İngiltere, 2010 Mayıs ayında bu yılın haziran ayına kadar 5 yıllık dönemde tüm dünyaya yaklaşık 21 milyar sterlin seviyesinde silah ihracatı gerçekleştirdi. İngiltere’nin bu süreçte toplam silah ihracatının yaklaşık yüzde 40’ı Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerine (MENA) yapıldı. Son beş yıllık dönemde İngiltere’nin bölgesel gerilimin ve çatışmanın yoğun yaşandığı bu bölgelere silah ihracatı 8,4 milyar sterlini buldu.

CAAT Sözcüsü Andrew Smith, "İngiltere’nin dış politikasının merkezinde gerçek bir iki yüzlülük var. Hükümet insan haklarından bahsediyor ama rutin bir şekilde insan haklarını ihlal edenleri silahlandırıyor, savaş bölgelerine çok sayıda silah satıyor. Savaş bölgelerinde silahların kontrolü diye bir şey yoktur. Bu silahların sonunda nereye gideceği ve kimlerin bunları kullanacağı konusunda hiçbir bilgimiz yok" endişelerini dile getirdi.

İngiltere’deki savaş karşıtı grup "Savaşı Durdurun Koalisyonu" (Stop the War Coalition) yöneticilerinden Lindsey German ise "Eğer İngiltere’nin savaş bölgelerine silah satışına bakarsanız astronomik rakamlar görürsünüz. Bu silahlar Nijerya’ya, Libya gibi ülkelere gidiyor. Tabii ki aslında bu silahların tam olarak nereye gittiğini de garanti edemezsiniz" dedi.

Savaş karşıtı söylemleriyle tanınan İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, daha önce İngiltere’nin bölgeye silah satışının IŞİD’in büyümesine yardımcı olabileceğine dikkati çekmişti.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Independent’ın bir haberinde "IŞİD yoktan var olmadı. Silahları yoktan gelmiyor" yorumunu yapan Corbyn, çatışma bölgelerine çok sayıda silah satıldığını vurgulayarak, "Bunların ne kadarı IŞİD’in eline geçiyor?" sorusunu yöneltmişti.

CAAT verilerine göre, İngiltere son beş yıllık dönemde en yüksek silah satışını 5,6 milyar sterlin ile Suudi Arabistan’a gerçekleştirdi.

Dünya Bülteni



0 Yorum

Yorum Yaz