Suriye’de açlıktan ölümler başladı

Suriye’de abluka altındaki Madaya kentinde açlık dramatik boyutlara ulaştı. Onlarca kişi açlıktan ölürken, halkın ot, köpek ve kedi yiyerek hayatta kalmaya çalıştığı bildirildi.

Suriye’de açlıktan ölümler başladı
08 Oca 2016 09:57:23

Suriye’nin Başkenti Şam’ın kuzeydoğusunda  7 aydır  kuşatma altında tutulan Madaya şehrindeki halk, açlıktan ölmeye başladığı bildirildi.  Madaya’da görev yapan bir hekim yaptığı açıklamada, halkın ot yiyerek beslendiğini belirterek, “İnsanlar bir kaç gün önce kedi ve köpekleri kesmeye başladılar” dedi.  Madaya’daki yardım gönüllülerinin sosyal medyada paylaştığı fotoğraflarda ise birçok Madayalı’nın yürüyemeyecek kadar zayıf düştüğü görülüyor.  

Madaya’ya bu zamana kadar 252 kişi hayatını kaybederken, 460 çocuk yetim kaldı. Kasabaya hiçbir insani yardımın geçişine de izin verilmiyor. İnsanlara yardım ulaştırılmadığı için bu bölgedeki halk, ağaç yapraklarını haşlayarak yiyecek elde etmeye çalışıyor.  Açlık nedeniyle şu ana kadar 70’in üzerinde insan hayatını kaybetmiş durumda ve acil müdahale edilmezse daha çok insan ölecek. İstanbul’da bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu da Madaya’da yaşananlarla ilgili yaptığı açıklamada, bölgede “İnsani bir felaketin eşiğine gelindiğini” duyurdu. Öte yandan dünya kamuoyunudan yükselen tepkiler üzerine Suriye rejiminin, kuşatma altındaki Madaya, Fua ve Kafarya bölgelerine insani yardım konvoylarının girişine izin vereceği bildirildi.

“HAYATTA KALMAK İÇİN OT VE KEDİLERİ YİYORUZ”

Madaya’da açlığın yanında soğuklar da hayatı olumsuz etkiliyor. Bir Kızılhaç temsilcisi elektrik ve gazın bulunamaması nedeniyle halkın ev kapılarını veya plastik eşyaları yakarak ısınmaya çalıştığını aktardı. Abdullah isimli bir Madayalı ise “Yiyecek bulamıyoruz. Çocuklar, kadınlar, herkes ölmeye başladı. Bazen ağaç yapraklarını, çimenleri bazen de kedileri yiyoruz” dedi. Abdullah, her gün onlarca çocuğun açlıktan öldüğünü söyledi. İngiliz Guardian gazetesi ise, kasabada pirincin gramla satıldığını, bir kilo pirincin fiyatının 250 dolara çıktığını aktardı. Uluslararası yardım örgütü Kızıl Haç de, Madaya ve bazı diğer kasabalarda hem tıbbi malzeme hem de gıda ihtiyacının kritik noktalara ulaştığını söyledi.



0 Yorum

Yorum Yaz