Suriye'de kimyasal silah tespit edildi

BM müfettişleri Suriye'de Sarin gazı izlerine rastladıklarını rapor etti. Beşar Esad'ın iki yıl önce kimyasalların çıkarılması yönünde anlaşma imzalamasına rağmen, ülkedeki kimyasal silahların tamamının çıkarılmadığı belirtiliyor

Suriye'de kimyasal silah tespit edildi
14 Mayıs 2015 11:17:08

Suriye'de Baas rejiminin kimyasal silahlarla saldırılar düzenlemeye devam ettiği dile getiriliyor. Geçtiğimiz günlerde rejimin sarin gazı kullanarak bir kimyasal saldırı düzenlediği iddia edilmişti. Bunun üzerine bölgeye giden Birleşmiş Milletler müfettişleri, bölgede sarin gazı izlerine rastladıklarını rapor etti. 

Uluslararası müfettişler Suriye'de en az üç askeri bölgede yasaklanan zehirli kimyasalların izlerini buldu. BM diplomatlarına göre, sarin gazı, sinir gazı, gibi kullanılması uluslararası savaş hukukuyla yasaklanan gazlar tespit edildi.

Suriye'de Beşar Esad yönetimi, 2013 yılında Guta bölgesinde düzenlediği kimyasal saldırının ardından uluslararası baskıya maruz kalmış ve ABD'nin aracılık etmesiyle kimyasal silahların Suriye'den tamamen çıkarılmasını öngören anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşma gereği kimyasal silah depolarını uluslararası gözlemci heyetlere açan Esad yönetimi, kimyasalların Suriye'den çıkarılmasını geciktirmişti. 2014 yılının ortalarında Suriye'deki tüm kimyasal silahların çıkarıldığı açıklanmıştı. Ancak daha sonra Suriye yönetiminin muhaliflere ve sivillere yönelik kimyasal silahları kullanarak saldırı düzenlemesi, Suriye'de bulunan kimyasalların tamamının çıkarılmadığını ortaya koydu. 

Suriye'de Beşar Esad yönetimine bağlı güçler klor bombalarıyla muhaliflerin yaşadığı alanları bombalamaya devam etmekle suçlanıyor.

Öte yandan Suriye'de araştırma yapan uluslararası bir grup uzmanın, bu ülkeden sızdırdıkları resmi belgelerin Esad'ın savaş suçu işlediğine dair delil oluşturduğu ve bu belgelerin rejim hakkında uluslararası mahkemelerde dava açmaya yeterli olduğu öğrenildi.

İngiliz Guardian gazetesinin editörlerinden Julian Borger tarafından konuya ilişkin kaleme alınan haberde, "Suriye'de bulunan uluslararası araştırmacılar, sızdırdıkları belgelerin Esed aleyhinde dava açılması için yeterli olduğunu söylüyor" denildi.



0 Yorum

Yorum Yaz