Türkiye Şangay toplantısına katılıyor

Rusya'da temaslarda bulunduğu sırada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım, Şangay Beşlisi hakkında 'Biliyorsunuz biz diyalog ortağıyız, yeni çıkmış bir mesele değil. Önümüzdeki yıl başbakanlar düzeyinde bir toplantı yapılacak. Oraya bizi de davet edecekler.' ifadelerini kullandı.

Türkiye Şangay toplantısına katılıyor
08 Ara 2016 08:34:06

Rusya ile ilşikiler, Suriye meselesi ile ilgili  açıklamalarda bulunan Yıldırım'ın, Şangay konusundaki sözleri dikkat çekti.

Türkiye'nin niyetinin AB ile ipleri koparmak olmadığının altını çizen Yıldırım, Şangay konusunun da son haftalarda gündeme gelen bir konu olmadığını, geçtiğimiz yıllarda da zaten konuşulageldiğini vurguladı.

Başbakan Yıldırım ayrıca, Şangay'ın başbakanlar düzeyinde yapılacak toplantısına Türkiye'nin de davet edileceğini açıkladı.

YILDIRIM'IN ZİYARETİ ERDOĞAN ZİYARETİ ÖNCESİ ÖN HAZIRLIK GİBİ

Uçak düşürme krizinden bu yana sayın Cumhurbaşkanı’nın girişimleri var. Ocağın ikinci haftasında buraya gelecek.

Bugünkü ziyaret ona hazırlık gibi. 

Enerji alanında işbirliği çok hızlı ilerliyor. Aynı hız tarımda, turizmde ekonomide diğer alanlarda aynı ivme kazanılacak mı?

Bu konuları çok açık bir şekilde konuştuk. Tatsız olaydan sonra normalleşme süreci başladı, bu çok güzel bir gelişme. Bunun mimarı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Putin'di. 15 Temmuz'dan sonra Rusya çok net bir duruş sergiledi. Ağustos'ta görüşme gerçekleşti ve Putin ziyaret etti. Normalleşme süreci hızla devam etti. Ancak uygulamada bunu doğrulayacak aynı hızda sonuç alamadık. Bunu bugün burada ifade ettik. Ve somut örnekleriyle ortaya koyduk. Gerek gümrük kapılarından, havaalanlarından girişler, gerekse vizeyle ilgili durum, karşılıklı kısıtlamaların kaldırılması... Tarım ürünlerine, tekstil ürünlerine, taşımacılık fiilen yapılmıyor mesela. Üçüncü ülkeler taşımacılığı yapıyor. Bunlara dikkat çektik. Buralarda biraz daha yoğunlaşacaklarını zannediyorum. Siz bir karar alıyorsunuz ancak bürokrasi ve uygulayıcılar tam anlamıyla bunu devreye sokmuyorlar, aynı hızda hareket etmiyorlar. Bu Türkiye için de Rusya için de geçerli. Bunun yakından takip edilmesi konusunda mubatakata vardık.

Vizelerle ilgili, bunun kalkması lazım geldiğini açık bir şekilde söyledik. Biz 24 kasım öncesine döneceksek, enerji alanında karşılıklı yatırımların artırılması, 100 milyar hedef vardı, yüzde 40 gerilemişiz, 30 milyardan 12.5 milyara düşmüşüz. Daha ötesi uçak krizi öncesinden daha ileri götürelim diyor. E tamam götürelim. Ama onun tedbirlerini almak lazım. Kısıtlamaları, malların insanların gidiş gelirlerindeki devam eden zorlukların kaldırılması lazım. 

Turizmle ilgili ciddi anlamda, biraz daha hızlı gelişecek gibi gözüküyor. Basın toplantısında güvenlik problemi gibi bir şey söylediler. Onu da dedik. Terör her ülke için tehdittir, güvenli bir ülke yok. Tabi ki tedbirler alınacak, istihbarat paylaşımı yapılacak. Operasyonların yapılması noktasında Türkiye ciddi bir konsept değişikliğine gitti. Olayların arkasından değil, önünden gidiyor. Taarruz yapıyoruz. 

Bazı gelişmeler olacağını düşünüyorum. İzlememiz lazım bir süre. Ona göre, bu ziyaretle birlikte 

VİZE MUAFİYETİ KONUSU

Onu ayrıca konuştuk. En azından o sıkıntıları aşalım. Gerek firma değiştirirken, gerek çalışma için gelenleri hiç zaman kaybetmeden düzeltelim. Daha büyük olan vizelerin kaldırılması. Onlar biraz kademe kademe gidelim tarzında bir yaklaşımları var.

Kasıtlı bir ağırdan alma mı?

Ben öyle birşey hissetmedim. Bu toplantıda bizim bu süreci hızlandırmamız gerektiğini ve bu beklentinin var olduğunu açıklıkla ifade etti. Herhalde onlar toplumsal algıyı da birlikte düşünmek durumundalar. Bir yandan toplumu hazırlayıp, diğer yandan tedbirleri. 

Var bir şeyler tabi, mesaj da getirdik, mesaj da götüreceğiz. 

O konu şu anda biraz ihtilaflı ama şöyle konuştuk. Bunu da dostane bir şekilde çözelim şeklinde. Bir yandan ilişkileri geliştirelim, sınırlamaları kaldıralım derken diğer yandan ihtilaf olması çok doğru bir şey değil. O bağlamda birlikte çalışıp dostane şekilde çözelim.

 



0 Yorum

Yorum Yaz