Yemen’deki Son Bilanço: 1850 ölü, 7400 yaralı

Birleşmiş Milletler, dün Yemen hakkında yeni bir rapor yayımladı.

Yemen’deki Son Bilanço: 1850 ölü, 7400 yaralı
20 Mayıs 2015 13:48:09

Rapora göre Yemen’de Suud’un düzenlediği saldırılar sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 1850’ye ulaşırken yarım milyondan fazla Yemenli de ülkeyi terk etti. Yaralı sayısının ise 7400 olduğu ifade ediliyor.

Diğer yandan Yemen Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed El-Husi, Yemen Resmi Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Husileri, Suud sınırında füze sistemlerini harekete geçirmekle suçlaması karşısında şaşkın olduklarını, bu açıklamanın Yemen halkını hedef alacak olan yeni bir saldırıya yeşil ışık yaktığını ifade etti.

Yemen’in başkenti Sana’da Suud’un Yemen’i hedef alan saldırılarını protesto etmek için yürüyüş gerçekleştirildi. Yüksek Devrim Komitesi’nin çağrısıyla yapılan yürüyüş saldırılar başladığından bu yana yapılmış olan en büyük yürüyüş oldu. Protestocular çözümün dış güçlerin müdahalesiyle sağlanamayacağını, Riyad Konferansı’na katılanların yargılanması gerektiğini vurguladılar.

İçlerinde “Ensarullah”ın da bulunduğu Yemenli partiler ise Riyad’daki konferansın hiçbir şekilde Yemen halkını temsil etmediğini vurguladı.

Sana’da düzenledikleri basın toplantısında koalisyona katılanların yargılanacaklarını ifade eden partiler “devrime bağlı olduklarını” vurguladılar.

Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki Mon, insani ateşkesle ilgili umudunu kaybettiğini açıkladı. BM Genel Sekreteri sözcü yardımcısı Ferhan Hak, Yemen’deki durumun BM’nin öncülüğünde düzenlenecek olan uluslararası konferansı da tehlikeye soktuğunu belirtti.

Düşen Fas uçağıyla ilgili olarak ise, Ensarullah Hareketi uçağın parçalarını teslim ettiklerini açıkladı. BM eski temsilcisi Cemal Bin Ömer aracılığıyla teslim edilen ve Fas’a ait olan uçak Suud koalisyonunun Yemen’e düzenlediği saldırılar esnasında düşmüştü.



0 Yorum

Yorum Yaz