YPG'nin yanında savaşan gizli unsur: Batılı askerler

Batılı askeri gruplar ya da Blackwater tipi paralı asker yapıları, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı YPG'nin yanında savaşırken, bu grubu da askeri olarak yönlendiriyor.

YPG'nin yanında savaşan gizli unsur: Batılı askerler
02 Haz 2015 12:04:12

Batılı askeri grupların ya da Blackwater tipi paralı askeri yapılanmaların, Suriye ve Irak'ta IŞİD'e karşı YPG saflarında nasıl savaştığını ve onları nasıl yönlendirdiğini, kendisi de YPG saflarında savaşan bir İngiliz anlattı. The Telegraph'a konuşan İngilizin adı Maccer Gifford. 28 yaşında ve Oxfordshire'da yaşayan eski bir döviz tüccarı. YPG saflarında, IŞİD'e karşı savaşan Gifford, beş ay öncesine kadar silahtan anlamadığını iddia ediyor, Orta Doğu'da konuşulan hiçbir dili de bilmediğini söylüyor. Üstelik ne Kürt ne de Müslüman olan Gifford, YPG'nin kendisini niye ve nasıl kabul ettiğini anlatmayı es geçerken, buraya nasıl ulaştığını da gizliyor.

Gifford'un anlatımında öne çıkan en önemli konu ise Abdülaziz Dağı savaşı sırasında yaşananlar. Çünkü buradaki savaşı anlatırken, hava saldırılarının koordinatlarının nasıl verildiğini, YPG'nin nasıl askeri talimatla yönlendirildiğini satır aralarında kaydediyor.

Abdülaziz Dağı'nı IŞİD'ten temizlemek için 6 mayısta başlayan savaşa, binlerce YPG savaşçısının yanısıra, ABD'den, Kanada'dan, İngiltere'den çok silahlı kişi de katılmış.

Gifford, savaşı anlattığı hikayesinde, ABD'nin desteğine önemli bir yer ayırırken, "Onların hava saldırıları, bizim için çok önemliydi" diyor: "Bir gece IŞİD kampına saldırı düzenledik. Amerikalılar geceden önce orayı bombaladı fakat gece saat 3 olduğunda ne yapacağımıza dair hiç bir planımız yoktu. Ve daha sonra petrol kokuları içinde dağı başlarına yıktık. Orayı aldığımızda her yerde ölü bedenler vardı. Bu tabloya asla alışamazsınız fakat savaşın bir parçası."

Gifford, bu çatışmalar sırasında şahit olduğu bir olayı da aktarmadan geçmiyor: "Dağda, üzerlerinde hangi bir forma olmayan, bizim de onlarla konuşmamızın yasak olduğu bir grup vardı. Bunlar hava saldırısı çağrısında bulunmak için oradaydılar. Aynı zamanda YPG'lilere de sürekli 'şöyle yapın, böyle yapın' diye tavsiyelerde bulunuyorlardı. "

Beş saat süren bir çatışmadan sonra, dizinden yaralandığını söyleyen Gifford, kendilerinin 50, IŞİD'in ise en az 550 kayıp verdiğini öne sürüyor.

Abdülaziz Dağı, 21 Mayısta YPG tarafından ele geçirildi. YPG nin söylediğine göre 200 den fazla köy IŞİD'den kurtarıldı.IŞİD'in bölgeyi terketmesinden bu yana Gifford, YPG'ye pozisyonunu güçlendirmesi için yardım ettiğini söylüyor: "Beş aydır buraya katıldığımdan beri YPG'nin ilerleyişini görmek harika bir duygu. Buraya ilk geldiğimde IŞİD her yerdeydi. Şöyle düşündüm tüm bölge IŞİD'den kurtuldu ve bu benim içimi sevince boğuyor ve geçen birkaç ayın buna değdiğini görüyorum."

Gifford şimdi tekrar Oxfordshire geri dönmeyi ve dinlenmeyi planlıyor. İngiltere'de Muhafazakar Konsey üyesi olduğunu belirten Gifford, David Cameron'ın YPG ye daha çok yardım etmesini hatta askeri eğitim vermesini istiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz