Lübnan'da ekmek krizi baş gösterdi

Lübnan'daki ekonomik kriz açlık krizine dönüşürken, hükümetten fiyat artışı alamayan fırınlar, bakkal ve marketlere ekmek dağıtımını durdurdu. Fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturan yurttaşlar, ulaşabildikleri ekmeklerden torbalar dolusu almaya çalıştı.

Lübnan'da ekmek krizi baş gösterdi
28 Haz 2020 19:24:37

Lübnan'da hükümet yolsuzluklarını takip eden ekonomik kriz ve buna karşı gündeme gelen aşırı kemer sıkma önlemleri yüzünden halk açlıkla sınanırken, son olarak ekmek krizi baş gösterdi.

Hükümet fiyat artışına izin vermeyince

Doların rekor seviyedeki yükselişi altında ekonomisi çöken Lübnan'da, hükümetin fiyat artışına izin vermemesinin ardından, fırınlar bakkal ve marketlere ekmek dağıtımını durdurdu.

Bunun üzerine fırınların önünde uzun kuyruklar oluşturan yurttaşlar, ulaşabildikleri ekmeklerden torbalar dolusu almaya çalıştı.

Lübnan lirası karaborsada yüzde 80 değer kaybetti

Fırıncılar, ulusal para birimi Lübnan lirasının karaborsada yüzde 80 oranında değer kaybetmesi karşısında zam taleplerinde bulunuyor, ancak hükümet buna izin vermiyor.

Fırıncılar, dağıtım masrafından kaçınma gerekçesiyle dünden beri bakkal ve marketlere ekmek dağıtımını durdurma kararı aldı.

Fırınlara önünde uzun süre kuyruklarda bekleyen yurttaşların ekmek çilesi, sosyal medyada tepkilerle karşılandı.

ABD doları, karaborsada 7500 Lübnan lirasının üzerinde

Yerel para birimi Lübnan lirası, Merkez Bankası kuru sabit tutsa da her geçen gün değer kaybediyor. Resmi kura göre 1515 Lübnan lirası olan 1 ABD doları, karaborsada bugün itibariyle 7500 Lübnan lirasının üzerinde işlem görüyor.

Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat, ekonomik krize karşı protestoların başladığı 17 Ekim 2019'dan beri "Ülke açlığa doğru gidiyor" sloganını dillendirdiğini hatırlattı.

Ekonomik krizin biteceğine dair ufukta bir çıkış yolu görülmediğine işaret eden Canbolat, "Daha önce kolaydı, çünkü müttefiklerimiz vardı. Bugün ise hem içeride hem de dışarıdan ablukadayız" dedi.



0 Yorum

Yorum Yaz