Bekir Pakdemirli: Gelibolu'da 300 hektarlık alan yandı

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Gelibolu'da çıkan yangında şimdiye kadar 300 hektarlık bir alanın yandığını açıkladı. Öte yandan yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı gemi trafiğine tamamen kapatıldı.

Bekir Pakdemirli: Gelibolu'da 300 hektarlık alan yandı
06 Tem 2020 20:17:37

Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde orman yangını çıktı. Bölgeye çok sayıda arazöz, 2 uçak ve 20 helikopter sevk edildi. Yangın nedeniyle Çanakkale Boğazı kapatılırken 3 köyün de tahliye edildiği belirtildi.

“300 HEKTARA YAKIN ALANI KAYBETMİŞ GÖRÜNÜYORUZ”

Yangın tarım arazilerine de sıçrarken Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çanakkale’ye hareket etti.

İlk incelemelerin ardından açıklama yapan Bakan Pakdemirli, “Şuana kadar 300 hektara yakın bir alanı kaybetmiş görünüyoruz. Bu biraz daha artabilir. Önümüzde 1 saat 15 dakikamız daha var. Arkadaşlarımızla birlikte bunu değerlendiriyoruz. Akşam için de belirli hazırlıklarımız var. İHA’lardan bilgi akışları devam ediyor. Gece şartları mutlaka aleyhimize işleyecek ama çalışmaları sürdüreceğiz” dedi.

"VATANDAŞLAR İÇİN BİR RİSK YOK"

Gelibolu Belediye Başkanı Münir Mustafa Özacar ise, yangının noktasının Ilgardere olduğunu şu anda Kumköy sırtlarına geldiğini kaydederek, "Helikopterler uçaklar havadan müdahale ediyor. Karadan itfaiye ekipleri de müdahale ediyor. Burasını şu anda söndürmeye çalışıyorlar. Vatandaşlar için bir risk yok. Şu anda yangın Kumköy'e doğru yoğunlaşmış durumda. Bütün söndürme ekipleri de o bölgede yoğunlaştılar. Bir anlamda helikopter ve uçaklar müdahale ediyor. Kumköy tarihi alan sınırlarına çok yakın. Tarihi Alan Başkanlığı'na yakın bölgede. Güçlü poyraz belirli miktarda devam ediyor. Olmasaydı söndürme başarılı olurdu. O nedenle söndürme ekipleri gayret gösteriyorlar" diye konuştu.

YANGININ ETKİLEDİĞİ KÖYLER BOŞALTILIYOR

Orman yangını sebebiyle yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Yalova köyünün ardından tedbir amaçlı Kumköy ve Bigalı köyü de boşaltıldı.

Yoğun duman Çanakkale Boğazı'nı kaplarken söndürme çalışmalarına havadan da destek veriliyor.

ŞİDDETLİ POYRAZ ÇALIŞMALARI ZORLAŞTIRIYOR

Orman Genel Müdürlüğü ateş kuşlarının Çanakkale için havalandığını açıkladı. Bölgeye 2 uçak, 13 helikopter, 75 arazöz, 7 dozer sevk edildi. Muğla'dan gelen yangın söndürme uçağının 15 ton su kapasiteli olduğu, diğer helikopterlerin ise 2,5 ton su kapasiteli olduğu öğrenildi.

Şiddetli poyrazın ekiplerin işini güçleştirdiği, çam ağaçlarıyla kaplı ormanlık alanın alevlere teslim olduğu bildirildi.

Etiketler:   yangın gelibolu


0 Yorum

Yorum Yaz