Çözüm sürecini bitiren Ceylanpınar olayına ilişkin dönemin valisi: Siyasi değildi

Çözüm sürecini bitiren Ceylanpınar olayına ilişkin dönemin valisi: Siyasi değildi
01 Eyl 2019 14:39:31

Çözüm sürecinin sona ermesine neden olan olarak gösterilen Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 2015 yılında iki polisin evlerinde ölü bulunmasıyla ilgili olaya ilişkin dönemin valisinin “Siyasi bir olay değil” dediği belirtildi.

Dönemin Urfa Valisi İzzettin Küçük ile yaptığı telefon görüşmesini anlatan HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven, valinin kendisine, “O polisler aslında üç arkadaşlardı. Onlardan bir tanesinin diğer ikisiyle aralarında bir husumet yaşanmış ve iki polisi öldürüp gitmiş. Dolayısıyla bu olay siyasi bir olay değil” dediğini aktardı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre o dönem HDP Urfa Milletvekili olan Güven, 2 polisin öldürülmesi ardından Ceylanpınar’da ev baskınları sonucu gözaltına alınanların işkenceye maruz kalmaları üzerine Urfa Emniyet Müdürü’nü aradığını ve işkence iddiaları üzerine tartışma yaşadıklarını söyledi. 

Güven, ardından konuyla ilgili aradığı Urfa Valisi İzzettin Küçük ile aralarındaki diyalogu şöyle aktardı:

“Urfa Valisi’ne emniyet müdürünün yaklaşımını, işkenceyi aslında kabul ettiğini, bunun da bir suç olduğunu ve kendisinin bu konuya müdahale etmesini istedim. Vali, ‘Vekil hanım olay öyle değil. İşkence varsa ben ararım o emniyet müdürüne de haddini bildiririm. Tabii ki işkence olmaz olmamalıdır, ben takip edeceğim’ dedi. Ve Ceylanpınar olayıyla ilgili de, ‘Bir de şunu bilmenizi isterim, o polisler aslında üç arkadaşlardı. Onlardan bir tanesinin diğer ikisiyle aralarında bir husumet yaşanmış ve oradan ayrılmış. Hepsinde ayrı ayrı o binanın anahtarı varmış. Dolayısıyla bu olay siyasi bir olay değil. Bu adli bir vakadır. O polis öfkelendiği için iki polisi bir gece kendi anahtarıyla kapıyı açarak öldürüp gidiyor. Biz olayın bu şekilde gerçekleştiğine dair duyum aldık. Dolayısıyla bu diğer söylenen şeyler doğru değil’ şeklinde itiraflarda bulundu.”

 Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’te polis memurları Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın evlerinde öldürülmüş bir şekilde bulunmaları, çözüm sürecinin sona erdirilmesinde gerekçe olarak kullanılmıştı.Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, 24 Temmuz 2015’te resmen savaş sürecinin başlatıldığını açıklamıştı.

Etiketler:   çözüm süreci


0 Yorum

Yorum Yaz