Güney Sudan’da iç savaşın acı bilançosu

Güney Sudan’da yaşanan iç savaşta yüzbinlerce insan hayatını kaybetti

Güney Sudan’da iç savaşın acı bilançosu
26 Eyl 2018 19:40:02

İngiltere’deki Londra Tropikal Tıp ve Hijyen Okulu tarafından hazırlanan son raporda, çatışmalar ve bunun yol açtığı hastalık ve sağlık hizmetine erişim zorluğu iç savaşsırasında ülke genelinde toplam 382 bin 900 kişinin hayatını kaybetmesine neden olabileceği duyuruldu.

Ülke içerisinde yaklaşık 2 milyon kişinin yer değiştirmesine ve yaklaşık 2,5 milyon Güney Sudanlının mülteci olmasına yol açan savaşa dair hazırlanan raporun istatiksel modellemeyle hazırlandığı ifade edildi. 

Güney Sudan’da beş yıl süren iç savaşın, bilinenin ve tahmin edilenlerin aksine yaklaşık 400 bin kişinin ölümüne yol açmış olabileceği bildirildi.

Ölenlerin çoğunun kuzeydoğu ve güney bölgelerine yoğunlaştığı kaydedilen raporda, en fazla ölümün 2016 ve 2017 yıllarında yaşandığı belirtiliyor.

SUDAN’DAN KOPUŞ VE İÇ SAVAŞ

Sudan'dan 2011'de ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Güney Sudan, Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'in 16 Aralık 2013'te yardımcısı Riek Machar'ı "darbe teşebbüsü" iddiasıyla görevden almasının ardından iç savaşa itilmişti.

Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi (IGAD) gözetiminde yürütülen barış görüşmeleri sonucu, taraflar defalarca barış ve ateşkes anlaşması imzalasa da taraflar arasında çatışmalar yeniden alevlenmişti.

Son olarak 12 Eylül'de Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da düzenlenen 33. IGAD Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nda bir araya gelen muhalif lider Machar ve Mayardit barış anlaşmasına imza atmışlardı.



0 Yorum

Yorum Yaz