Komünizm, Çin'i 66 Yıl Önce İşgal Etmişti!

1 Ekim 1949'da Mao'nun Tiananmen Meydanı'ndaki konuşmasıyla kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'nde Kültür Devrimi adına yüzbinlerce insan ölmüş, bir nesil eğitimsiz kalmıştı.

Komünizm, Çin'i 66 Yıl Önce İşgal Etmişti!
02 Eki 2015 08:24:59

Çin'de binlerce yıl süren hanedanlar savaşı 1912'de milliyetçilerin yönetimi ele geçirmesi ile son buldu. 1949'a kadar iktidarda kalan Çin milliyetçileri, bu tarihte Mao Zedong önderliğindeki Komünistlere yenildi. Böylece Çin Halk Cumhuriyeti kurulmuş oldu.

Çin Halk Cumhuriyet Mao'nun 1 Ekim 1949'da Pekin'deki Tiananmen meydanında yaptığı açıklamayla kuruldu. Bu tarihten itibaren Komünist politikalarla yönetilen Çin'in bölgedeki işgal politikaları da başladı. Komünist Çin'in kurulmasından birkaç gün sonra Doğu Türkistan Cumhuriyeti yıkıldı ve Çin burayı işgal etti.

1966'ya kadar Komünist politikaları uygulayan Mao, iktidarının son 10 yılında ise Kültür Devrimi adı verdiği bir harekete girişti. Mao düşüncesine karşı olan herkesi ve unsuru yok etmeyi amaçlayan bu hareket, Çin'i 10 yıl boyunca büyük bir kaosa sürükledi.

Çin'de hala bir tabu olan ve ders kitaplarında anlatılmayan Kültür Devrimi boyunca yüzbinlerce insan öldü, bir o kadarı hapsedildi.

Mao, devrim boyunca Mao, şehirli gençleri Kızıl Muhafızlar adıyla kurduğu organizasyona katılmaya teşvik etti ve güvenlik güçlerine Kızıl Muhafızlar'a müdahale etmemelerini emretti. Ancak hareket kısa zamanda kontrolden çıktı ve kendi içinde mücadelelere başladı. Sonuçta 10 yıllık Kültür Devrimi boyunca bir nesil eğitimsiz kaldı, yüzbinler öldü.

Çin'de Mao dönemi ve Kültür Devrimi hala sorgulanamıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz