Mahkeme rezil yürüyüşün, "güvenliği sağlanmalı" diyerek yasağını kaldırdı

Bölge İdare Mahkemesi, Ankara Valiliği’nin Kasım 2017’de OHAL Kanunu’na dayanarak ilan ettiği süresiz LGBTİ+ etkinlik yasağını kaldırdı ve "Yasak süresiz, sınırlama ve belirlilik yok, yasak yerine etkinliklerin güvenliği sağlanmalı” dedi.

Mahkeme rezil yürüyüşün, "güvenliği sağlanmalı" diyerek yasağını kaldırdı
19 Nis 2019 13:05:47

Mahkeme kararında şu ifadeler yer aldı:

“18 Kasım 2017 tarihinden itibaren süresiz olarak, LGBTT-LGBTİ vb. konuları ile ilgili olarak Ankara ilinin muhtelif yerlerinde/salonlarında çeşitli kurum/kuruluş ve sivil toplum örgütleri tarafından gerçekleştirilen, birtakım toplumsal hassasiyet ve duyarlılıkları içeren sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi vb. Eylemlerin/etkinliklerin yasaklanmasına yönelik dava konusu işlemde hem süre bakımından bir sınırlama hem de yasaklanan eylemlerin niteliğine ilişkin bir sınırlama ve belirlilik bulunmamaktadır.”

“İdarece, düzenlenen etkinliklerin toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebileceği provakasyona, saldırı veya tepkiye sebep olacağı ileri sürülmekte ise de kamu düzeninin söz konusu etkinlik ve toplantıları yasaklayarak değil gerekli kolluk tedbirlerini almak yoluyla da korunabileceği, sinema, sinevizyon, tiyatro, panel, söyleşi, sergi vb. eylemlerin/etkinliklerin tamamının bazı kesimler tarafından tepki gösterilebileceği ve provakosyonlara neden olabileceği gerekçesi ile süresiz yasaklanması yerine gerekli kolluk tedbirlerinin alınabilldiği ölçüde zaman/mekan ya da etkinlik sınırlaması yapılabileceğinden temel hak ve özgürlüklerin koşulsuz, belirsiz ve ölçüsüz olarak kısıtlanması sonucunu doğuran dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık, mahkeme kararında yasal isabet görülmemiştir."

Öte yandan OHAL kaldırılmasına rağmen Ankara Valiliği Hukuk İşleri Şube Müdürlüğü’nün aynı gerekçelerle 3 Ekim 2018’de İl Emniyet Müdürlüğü’ne ilettiği yasak kararına ilişkin yargı süreci devam ediyor.

Ahlaksız yürüyüş Türkiye'de hangi yıllarda yayıldı?

İlk kez 1993 yılında “Cinsel Özgürlük Haftası” adı altında ahlaksızlığı yaymak için düzenlenen hafta, Valilik engeline takılarak yasaklanmış, hafta etkinliklerine ve ahlaksız yürüyüşe izin verilmemiş, aktivistler gözaltına alınmış, yurt dışından gelen konuklar sınırdışı edilmişti. Onur Haftası adı altındaki ahlaksız girişim, daha sonraki yıllarda da yasaklarla karşılaştı ancak etkinlikler düzenlenmeye devam etti.

İğrenç hareket belli çevrelerden destek gördü ve ilk defa İstanbul'da 2003’te sözde Onur Yürüyüşü, Onur Haftası adı altındaki ahlaksız hafta gerçekleştirilmeye başlandıktan tam on yıl sonra yapıldı. O yıl ancak 20-30 kişiyle yapılan bu ilk ahlaksız yürüyüş, her yıl katlanarak büyüdü. 2013 yılında İstiklal’deki ahlaksız yürüyüşe 50.000 kişinin katıldığı ifade ediliyor.

 



0 Yorum

Yorum Yaz