Suriye'de işbirliğini güçlendireceğiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile İranlı mevkidaşı Zarif Ankara'da bir araya geldi

Suriye'de işbirliğini güçlendireceğiz
13 Ağu 2016 12:57:07
İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif Türkiye'ye geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'ya gelen İran Dışişleri Bakanı Zarif ile görüştü.
  Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleşen görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi.
  İranlı mevkidaşı Muhammed Cevad Zarif ile birlikte yaptığı basın açıklamasında konuşan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:   - Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz.
  - Barış için işbirliğini geliştireceğiz.
  '30 MİLYAR DOLAR TİCARET HEDEFİMİZ VAR'   Bölgesel konuları değerlendirdik, enerji ve doğalgaz var. Daha fazla doğalgaz almak istiyoruz, fiyatı da konuştuk. İran doğalgazının Avrupa'ya ulaşmasını da konuştuk. İran'la ticarette 30 milyar dolar hedefimiz var.
  (Bangladeş'te görevli Türk diplomatların Rusya'ya kaçtığı iddiaları) Bangladeş büyükelçiliğimizde görev yapan üç memuruzu geri çağırmıştık. İki tanesi ABD'ye kaçtı, bir tanesi Türkiye'ye döndü. Görevine başladı.
  FETÖ soruşturması kapsamında yurtdışından geri çağrılan ancak dönmeyen memur sayısı 32.
  (Fethullah Gülen'in ABD'den iadesi) ABD'den bazı olumlu sinyaller almaya başladık. ABD'li heyet 22 Ağustos'ta Türkiye'de olacak.
  ZARİF: RUSYA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ İŞBİRLİĞİNDEN MEMNUNUZ   Zarif'in konuşmasından öne çıkanlar ise şu şekilde:
- Siyasi irade sayesinde ilişkilerimiz ilerleyecek.    - Turizm alanındaki sorunları kaldıracağız.
  - Suriye halkının kendi geleceğini belirlemesi gerekiyor.
  - Rusya ve Türkiye arasındaki işbirliğinden memnunuz.
  Toplantıda öne çıkan satır başları şöyle;
  Çavuşoğlu: "İkili ticaretimizde biraz düşüş var ama 30 milyar dolar hedefimiz var. Karşılıklı yatırımların miktarını arttırma konusunda ciddi bir ilgi var. Ticaret hacmimizi arttırmayı düşünüyoruz. Bölgesel konuların içinde enerji işbirliği de var. Doğalgazın Türkiye'ye gelmesi, daha fazla almak istiyoruz. Fiyat konusunu da konuştuk tahkimlere bırakmadan, fiyat konusunda da anlaşabilmeliyiz. İran doğalgazının Avrupa'ya ulaşması, elektrik alanındaki işbirliğimizi değerlendirme fırsatı bulduk."
  "Turizm konusunu değerlendirdik. İranlı kardeşlerimizin tatilleri için Türkiye'ye gelmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz ve daha fazla kardeşimizi de ağırlamak istiyoruz."
  "SURİYE'DE İŞBİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEĞİZ"
  Çavuşoğlu: "Suriye konusunu daha yakın işbirliği içinde değerlendireceğiz. Suriye'nin toprak bütünlüğü konusunda hemfikiriz. Suriye'de kalıcı bir çözüm için İran'ın yapıcı rolünün önemini başından beri vurguluyoruz. PKK, PJAK, PYD arasında bir ayrım görmüyoruz. Suriye'de kalıcı barış için işbirliğini güçlendireceğiz."
  Çavuşoğlu, Zarif ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşmesinin ardından TBMM ziyaret edeceklerini bildirdi.
  Zarif: "Türkiye halkını hem tebrik etmek isterim darbeciler karşısında gösterdikleri direniş için. Bölge halklarının böyle darbelere, insanların demokrasi haklarının ellerinden alınmasına izin vermediklerini gösterdiler. İran halkı ve temsilcileri Türkiye halkının yanındadır. İran Türkiye ilişkileri çok kalıcı ve geniştir. Mezhebi ve tarihi ortaklıklarımız, İran-Türkiye işbirliğinin imkanını sağlıyor. İki ülkenin liderlerinin belirledikleri ticari hacmine yetişmemize daha çok vardır. Ama bugün bu amaca ulaşmak için görüşmeler yaptık. İki ülke liderlerinin siyasi iradesi sayesinde daha da ilerleyecek ilişkilerimiz. Elektrik, doğalgaz ve enerji konusunda işbirliğine hazırız. Doğalgaz, elektrik alanında yatırım yapılmasına öncelik verilir. Terörizm ve aşırıcılıkla mücadele konusunda ortak bakış açımız var. Biz de aynı şekild Türkiye'nin güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Hiçbir zaman Türk halkından uzaklaşmayacağız."   "Türkiye ve Rusya'nın işbirliğinden çok memnunuz. Bölgenin barış ve huzura ulaşması için çalışılması gerekir."
   


0 Yorum

Yorum Yaz