Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınında vaka sayısı 4 milyon 300 binin üzerine çıkarken iyileşenlerin sayısı da 1 milyon 600 bini aştı

Ülke ülke koronavirüs salgınında son durum
13 Mayıs 2020 16:58:18

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs salgınında enfekte olanların sayısı 13 Mayıs itibariyle 4 milyon 300 bini aştı.

Dünya genelindeki koronavirüs vaka verilerinin derlendiği Worldometers sitesine göre 13 Mayıs itibariyle hayatını kaybedenlerin sayısı 292 bin 913'e, vaka sayısı 4 milyon 343 bin 251'e ulaştı. Covid-19'dan iyileşenlerin sayısı ise 1 milyon 600 bini aştı.

Salgının merkezi haline gelen ABD’deki vaka sayısı ise 1 milyon 400 bini geçti. 13 Mayıs itibariyle ülkede toplam vaka sayısı 1 milyon 408 bin 636'ya ulaştı, 83 bin 425 kişi ise hayatını kaybetti.

İRAN'DA SALGIN NEDENİYLE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 6 BİN 783'E ULAŞTI

İran’da son 24 saatte koronavirüs (Covid-19) nedeniyle 50 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkede toplam can kaybı 6 bin 783’e yükseldi.

İran’da koronavirüsten can kayıpları devam ediyor. Ülkede 50 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybı 6 bin 783’e yükseldi. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Kiyanuş Cihanpur, vaka sayısının bin 958 artarak 112 bin 725’e ulaştığını açıkladı.

İSPANYA'DA CAN KAYBI 27 BİN 104'E YÜKSELDİ

İspanya'da Covid-19 salgınından hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 184 artışla 27 bin 104'e çıktı.

RUSYA'DA 10 BİN 28 YENİ VAKA TESPİT EDİLDİ

Rusya son 24 saatte 10 bin 28 yeni koronavirüs vakası bildirdi. Ülke genelinde toplam vaka sayısı 242 bin 271'e sıçradı

YENİ ZELANDA'DA İKİ GÜNDÜR VAKAYA RASTLANMADI

Yeni Zelanda'da son iki günde yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası görülmedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ashley Bloomfield, ülkede son 24 saatte yeni vaka görülmediğini bildirdi. Böylece üst üste ikinci günde yeni vaka kaydedilmedi.

Covid-19 salgınını aldığı erken ve sıkı tedbirlerle kontrol altına almayı başaran Yeni Zelanda'da ilk vakanın görüldüğü 28 Şubat'tan bu yana ilk kez 4 Mayıs'ta yeni vakaya rastlanmamıştı.

ÇİN'DE SON 24 SAATE 7 YENİ VAKA GÖRÜLDÜ

Çin'de son 24 saatte 7 yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasına rastlandığı bildirildi.

Ulusal Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamada, kuzeydoğudaki Jilin eyaletinde 6, ülkenin en büyük kenti Şanghay'da ise 1 vaka görüldüğü belirtildi.

Açıklamada, ülke genelinde 104 kişinin tedavisinin sürdüğü kaydedildi.

Dün, salgının ilk çıktığı Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ise son günlerde vaka sayısında artış görülmesi nedeniyle kentte yaşayan 11 milyon kişiye test yapılmasının planlandığı duyurulmuştu.

Çin'de Covid-19 vaka sayısı 82 bin 926'ya yükselirken, salgın sebebiyle 4 bin 633 kişi yaşamını yitirmişti.

İRAN'DA CAMİLER İBADETE AÇILDI

İran'da koronavirüs salgının oluşturduğu tehdit nedeniyle aylardır kapalı tutulan camiler, önümüzdeki hafta idrak edilecek olan 'Kadir Gecesi' etkinlikleri nedeniyle ülke genelinde ibadete açıldı.

İran'da salgının etkisinin yüksek olduğu Huzistan ili hariç, diğer tüm illerde üç gün sürecek etkinlikler için camiler gece 2 saat ibadete açık tutulacak. Sağlık kurallarına uyulması şartıyla açık tutulan camilerde, maske kullanımı zorunlu tutulurken, sosyal mesafe kurallarına özel gösterilmeye çalışıldı. Bazı camilerde, ibadetler cami avlusuna yapılırken, ibadete gelenlerin sadece yanlarında getirdiği Kur'an-ı Kerim ile mührün kullanılmasına izin verildi.

Camilerin açılmasında Hamaney'in etkisi

Ülke lideri Ayetullah Ali Hamaney, 10 Mayıs'ta video konferans yöntemiyle bağlandığı Koronavirüs ile Mücadele Kurulu'nda yaptığı konuşmada, kurulun verdiği kararlara bağlı olduğunu ancak özellikle Ramazan ayında camilerdeki ibadetin temel bir ihtiyaç olduğunu ileri sürmüştü. Hamaney'in bu konuşmasının ardından camilerin açılmasına izin verildi. Geçen hafta salgın riskinin az olduğu ve 'beyaz bölge' olarak nitelendirilen sınırlı sayında ilçede camiler ibadete açılmıştı.

TAYLAND'DA SON 24 SAATTE YENİ VAKA GÖRÜLMEDİ

Tayland'da son 24 saatte yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakasına rastlanmadığı bildirildi.

Bangkok Post gazetesinin haberine göre, Covid-19 Durum Yönetim Merkezi Sözcüsü Dr. Taweesilp Visanuyothin, yaptığı açıklamada, ülkedeki Covid-19 vaka sayısının 3 bin 17 olarak kaldığını, son 24 saatte yeni bir vaka görülmediğini söyledi.

Bu durumun kendilerini dikkatsiz davranmaya itmemesi gerektiğini vurgulayan Visanuyothin, halka, virüsün yayılmaması için belirlenen el yıkama, maske takma ve sosyal mesafeyi koruma gibi önlemlere uymaya devam etme çağrısında bulundu.

Ülkede Covid-19'a yakalanıp tedavi edilenlerin sayısı 2 bin 844'e yükseldi. Tayland'da salgın dolayısıyla 56 kişi yaşamını yitirmişti.

TUNUS'TA 3 GÜNDÜR YENİ VAKA TESPİT EDİLMEDİ

Tunus'ta üç gündür yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakası kaydedilmediği açıklandı.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, son 24 saatteki verilere göre, ülkede üç gündür yeni vaka tespit edilmediği belirtildi.

Açıklamada, ülkedeki toplam vaka sayısının 1032 olduğu aktarıldı.

Ülkede salgın nedeniyle yeni can kaybının da yaşanmadığı kaydedilen açıklamada, şu ana kadar virüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 45 olduğu yinelendi.

Tunus'ta ilk Covid-19 vakası 2 Mart'ta tespit edilmişti.

Tunus hükümeti, Covid-19'la mücadele kapsamında bir dizi önlemler almıştı. Bu kapsamda 22 Mart'ta ülke genelinde genel karantina uygulaması başlatılmış, daha sonra buna ek olarak gıda ürünleri satan dükkanlar dışında tüm mağazaların, kuaför ve berberlerin kapatılması kararı alınmıştı.

Vaka sayılarında düşüşe geçilmesi üzerine Tunus'ta 4 Mayıs'tan itibaren karantina şartlarının hafifletilmesine karar verilmişti.

GİNE'DE PROTESTOLARDA 7 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ

Gine Cumhuriyeti'nde yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasını önlemek için alınan tedbirlere karşı düzenlenen protestolarda 7 sivil yaşamını yitirdi.

Ulusal basındaki haberlere göre, başkent Konakri ve yakınlarındaki Coyah ve Dubreka kentlerinde halk, polisin şehirler arası ulaşımı durdurmak amacıyla yollara barikat kurmasını protesto etti.

Belli saatlerde elektrik kesintisine gidilmesine de tepki gösteren protestocular güvenlik güçleriyle çatıştı.

Polisin göstericilere müdahalesi sonucu 7 sivil hayatını kaybetti.

Dünyanın en fakir ülkelerinden Gine'de 2 bin 298 vaka tespit edildi.

Virüs bulaşan 11 kişi ölürken, 816 kişi de sağlığına kavuştu.

BREZİLYA'DA VAKA SAYISI 178 BİNİ AŞTI

Güney Amerika ülkesi Brezilya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) vaka sayısı 178 bini geçti.

"Globo.com" internet sitesindeki habere göre, Brezilya Sağlık Bakanlığı, ülkedeki vaka sayısının 178 bin 214'e, virüs kaynaklı ölümlerin ise 12 bin 461'e ulaştığını duyurdu.

Ülkede son 24 saatte 808 kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybettiği bildirildi.

Brezilya, son artışla vaka sayısında Almanya'yı geride bırakarak, dünyada en fazla vaka görülen 7. ülke olurken, can kayıplarında 6. sırada yer aldı.

Ülke, 209,5 milyon nüfusuyla Latin Amerika ülkeleri arasında virüsten en fazla etkilenen ulus oldu.

KOLOMBİYA'DA TABUTA DÖNÜŞEN HASTANE YATAĞI ÜRETİLDİ

Kolombiya'da yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını sebebiyle sağlık krizi yaşanırken başkent Bogota'da bulunan bir fabrikada tabuta dönüşebilen kartondan yapılmış hastane yatakları üretiliyor. Bir sedye boyutunda fakat sedyeden daha hafif, 150 kilograma kadar dayanıklı olan yatakların yapımında oluklu mukavva kullanılıyor.

İNGİLTERE BUGÜN NORMALLEŞMEDE İLK ADIMI ATIYOR

İngiltere'de yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında hayata geçirilen kısıtlamaların bugün bir kısmı kaldırılarak, sosyal hayatta normalleşme yolunda ilk adım atıldı.

Hükümetin yol haritasına göre, bugün başlayan normalleşmenin ilk aşamasıyla artık insanların dışarıda daha fazla zaman geçirmesine izin verilecek.

Vatandaşlar parklarda güneşlenebilecek, piknik yapabilecek ve balık tutabilecek. Katı sosyal mesafe kurallarına uymaları ve aralarında 2 metre bırakmaları şartıyla başka bir hane üyesiyle görüşülebilecek.

Tenis kortları, golf kulüpleri ve basketbol sahaları dahil açık hava spor tesisleri yeniden açılacak. Bu yerlerde kişiler tek başlarına, hane halkı üyeleri ve sosyal mesafe kurallarına bağlı kalarak başka biriyle oyun oynayabilecek. Gün içinde istenildiği kadar dışarıda egzersiz yapılabilecek.

Ayrıca kırsal alanlara, milli parklara ve plajlara gidilebilecek, dışarıda vakit geçirmek şartıyla mesafe sınırı bulunmadan seyahat edilebilecek. Toplu taşıma araçlarından kaçınılması tavsiye edildiğinden bu gibi seyahatler ancak özel araçlarla yapılacak.

Evde çalışmaları mümkün olmayan inşaat veya fabrika işçileri gibi çalışanlar, iş yerlerinde güvenlik prosedürlerinin sağlanması şartıyla işbaşı yapabilecek.



0 Yorum

Yorum Yaz