Yangın Söndürmede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Ülkemiz genelinde artan orman yangınlarının ardından 'yangın söndürmede hangi yöntemlerin kullanıldığını' siz okurlarımız için derledik.

Yangın Söndürmede Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
04 Ağu 2021 21:21:58

 Ülkemizde ve dünya genelinde artan orman yangınlarının ardından yangın esnasında yapılan müdahale yöntemlerini sizler için araştırdık. Yangın söndürmede birçok yöntem kullanılsa da genellikle uygulanan teknikler şöyle: 

Soğutarak Söndürme:Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır. Su kütlesel olarak yangın yerine gönderileceği gibi püskürtme lensleri ile de gönderilir.
Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangın yavaş yavaş söner.
Havayı kesme, Örtme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir.
Boğma: Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlara uygulanır.
Yanıcı Maddenin Ortadan Kaldırılması: Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kalkması sonucu yangının söndürülmesidir.



0 Yorum

Yorum Yaz