ABD'den açıklama: Rusya'nın füzeleri yok edilmeli

Amerika Birleşik Devletleri'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison, Rusya'nın füze sistemleriyle ilgili tehditkar açıklamalarda bulundu. Rusya kanadından açıklamalara yanıt gecikmedi.

ABD'den açıklama: Rusya'nın füzeleri yok edilmeli
08 Eki 2018 17:21:46

ABD'nin NATO Daimi Temsilcisi Kay Bailey Hutchison'ın, Rusya'nın füze sistemleri ile ilgili yaptığı tehditvari açıklamalar Moskova'yı kızdırdı.

Hutchison'ın Salı günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın geliştirmekte olduğu orta mesafeli füzelerin 1987 yılında imzalanan Orta-mesafeli Nükleer Güçler (INF) Antlaşması'na aykırı olduğunu belirtmesi Moskova'nın tepkisini çekti.

"Rusya'nın füzeleri vurularak yok edilmeli"

Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısında konuşan Hutchison, "Rusya'ya antlaşmayı deldiklerine dair elimizdeki kanıtları gösterdik. Atılması gereken karşı adım INF'yi hiçe sayan bu füzelerin vurularak imha edilmesidir ancak elbette bizim ilk tercihimiz Rusya'nın bu projeyi kendisinin geri çekmesi" diyerek Rusya'nın füzeleri tam kapasiteye ulaştırana kadar çalışmalarına devam etmesi halinde ne yapılabileceğinin görüşülmeye devam edildiğini aktardı.

Bahsi geçen füze sistemleri tam kapasiteye ulaştığında Avrupa, Amerika ve Alaska'daki herhangi bir noktanın kolayca vurulabileceğini belirten Hutchison, meselenin son derece kritik olduğunu ifade etmişti.

"Agresif ve sorumsuz bir retorik"

INF'nin delindiği iddialarını yalanlayan Rus yetkililer, Hutchison'ın ifadelerinin tehlikeli ve sorumsuz olduğunu belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova Rus haber ajansı TASS'a yaptığı açıklamada, "Bu gibi açıklamaları yapan kişiler sorumluluklarının derecesini ve bu tip agresif retoriklerin tehlikesini tam kavrayamıyor" ifadelerini kullanarak, "Bu hanımefendi böyle bir açıklama yapma yetkisini kimden almıştır? Amerikan halkından mı?" sorusunu sözlerine ekledi.

Temsilciden geri adım: Onu demek istemedim

Diplomatik gerilimin artmasıyla Daimi Temsilci Hutchison sosyal medya hesabından bir mesaj paylaşarak, "Rusya'ya önleyici füze saldırısı ile vurmayı kast etmedim. Rusya INF'ye uymazsa biz de ABD ve NATO'nun çıkarlarını korumak adına benzer kapasiteye sahip olmak durumunda kalırız" dedi ve Rusya'daki durumun savunulacak bir tarafının olmadığını kaydetti.

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert de basın toplantısında gazetecilere, Hutchison'ın savunma ve caydırıcılık konusundaki kapasitenin artırılmasını kast ettiğini açıkladı ve şu ifadeleri kullandı: ABD, INF kurallarına uyma ve verilen sözleri tutma konusunda kararlıdır. Rusya'dan da aynı duyarlılığı beklemektedir.



0 Yorum

Yorum Yaz