Azerbaycan ordusu, Kelbecer'e girdi

Azerbaycan ordusu, 27 yıldır Ermenistan'ın işgali altında bulunan Kelbecer’e girdiklerini duyurdu. Açıklamada, bölgenin mayınlardan temizlendiği ifade edildi.

Azerbaycan ordusu, Kelbecer'e girdi
25 Kas 2020 08:33:59

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan ile Ermenistan arasında Rusya'nın ara buluculuğunda imzalanan ateşkes anlaşması gereği, Azerbaycan ordusunun Kelbecer'e girdiği duyuruldu. 

Açıklamada, ordunun geçeceği dağlık güzergahın mayınlardan temizlendiği kaydedildi. 

Azerbaycan ordusunun 27 Eylül'de başlattığı operasyonda 5 kent merkezi 4 kasaba ve 286 köyün kurtarılması üzerine Ermenistan yenilgiyi kabul etmiş, işgal altındaki Ağdam, Laçın ve Kelbecer illerini de boşaltacağını taahhüt eden anlaşmaya imza atmıştı. 

15 GÜN EK SÜRE

Bu kapsamında Ermenistan'ın çekilmeyi kabul ettiği ilk bölge olan Ağdam'a 20 Kasım'da girildi. Anlaşma, Laçin bölgesinin de 1 Aralık'a kadar geri verilmesini öngörüyor.

Ermenistan 15 Kasım'da vermesi gereken Kelbecer'i zamanında boşaltamadığı için Azerbaycan'dan 10 günlük ek süre alarak, işgal ettiği bölgeyi 25 Kasım'da vermeyi taahhüt etmişti. 

Azerbaycan'ın batısında, Ermenistan sınırında, Dağlık Karabağ'ın kuzey batısındaki Kelbecer, 1993'te Ermenistan tarafından işgal edilmişti. 

ALİYEV: AĞDAM'I KURŞUN ATMADAN ALDIK

Yengiyi kabul eden Ermenistan, Ağdam’dan da çekilmeye başladı. Azerbaycan ordusunun girdiği şehire Cumhurbaşkanı Aliyev de eşiyle birlikte ziyaret gerçekleştirdi. Aliyev, Ağdam’ı tek bir kurşun bile atmadan kurtardıklarını söyledi. 

ERMENİSTAN'DA SİYASİ KRİZ  

Karabağ hezimetinin ardından Ermenistan'da siyasi krizi patlak verdi. Halk başkent Erivan başta olmak üzere birçok kentte sokaklara çıktı ve Paşinyan'ın istifasını talep etti. 

Başbakan Nikol Paşinyan, Azerbaycan'ın şartlarını kabul ettiği açıkladığı gün birçok Ermeni, hükümet binasını bastı ve Meclis Başkanı'nın da aralarında bulunduğu birçok yetkiliyi feci şekilde darp etti.  

Ülkede, Savunma Bakanı Davit Tonoyan ile Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan görevlerinden istifa etti.

Etiketler:   Azerbaycan


0 Yorum

Yorum Yaz