İran açıkladı: Ukrayna uçağını hata sonucu vurduk

İran'dan düşen Ukrayna uçağıyla ilgili beklenen açıklama geldi. İran, Ukrayna uçağının insan hatasıyla kazayla vurulduğunu açıkladı.

İran açıkladı: Ukrayna uçağını hata sonucu vurduk
11 Oca 2020 09:18:39

İran ordusu, Ukrayna Uluslararası Havayolları’na ait Boeing 737 uçağının ‘kasıtsız bir şekilde’ insan hatası sonucu vurulduğunu açıkladı. İran Cumhurbaşkanı Ruhani, “Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır” dedi. İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise Ukrayna Havayolları’na ait yolcu uçağının “yanlışlıkla” düşürülmesi nedeniyle özür diledi. Düşürülen uçakta 82 İranlı, 63 Kanadalı ve 11 Ukraynalı olmak üzere 167 yolcu ve 9 mürettebat görevlisi bulunuyordu.

İRAN ÖZÜR DİLEDİ 

Ruhani, yaptığı yazılı açıklamada, Kasım Süleymani’nin öldürülmesi ve ABD’nin tehditlerinin sürdüğü bir atmosferde ülkedeki savunma sistemlerinin ABD’nin muhtemel saldırılarına karşı tam teyakkuz haline getirildiğini belirtti.

“Bu süreçte insani hata nedeniyle yanlışlıkla (füze) fırlatılması, onlarca insanın ölümüyle sonuçlanan bir faciaya yol açmıştır.” değerlendirmesinde bulunan Ruhani, faciaya yol açan yanlış nedeniyle üzgün olduklarını ifade etti.

Ruhani, şunları kaydetti:

“Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Ayrıca, bu tür faciaların tekrarlanmaması için ülkenin hava savunma sistemindeki zayıf noktaların giderilmesi için de gerekli tedbirler alınmalıdır.”

DIŞİŞLERİ: AİLELERDEN ÖZÜR DİLİYORUZ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Ukrayna uçağının düşmesiyle ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin kriz zamanı neden olduğu insan hatası felakete yol açtı. Düşen uçakta ölenlerin ailelerinden özür diliyoruz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna’nın başkenti Kiev’e gitmek üzere Tahran İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndan kalkan Boeing 737 tipi yolcu uçağı önceki gün düşmüş, 176 yolcudan kurtulan olmamıştı. İranlı yetkililer, uçağın teknik bir arıza nedeniyle düştüğünün sanıldığını açıklamış, Ukraynalı yetkililer de ilk etapta aynı fikirde olduklarını duyurmuştu. Ancak daha sonra kara kutuları bulunan uçağın düşüş nedeninin henüz bilinmediği ifade edilmişti.



0 Yorum

Yorum Yaz