İsrail Batı Şeria'da Yahudiler için 1800 konut daha inşa edecek

Birkaç gün önce Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 1355 yeni konut inşa edileceğini duyuran İsrail, 1800 yeni konut daha inşa edileceğini açıkladı.

İsrail Batı Şeria'da Yahudiler için 1800 konut daha inşa edecek
28 Eki 2021 12:19:57

Geçtiğimiz günlerde Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 1355 yeni konut inşa edileceğini duyuran İsrail yönetimi, Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için yeni bir konut inşası projesini daha açıkladı.

İsrail'in Haaretz Gazetesi'nin haberine göre İsrail yönetimi daha önce 1355 yeni konut olarak açıkladığı proje üzerine 1800 konutluk benzer bir projenin daha gerçekleştirileceğini ve yakında ihaleye çıkarılacağını duyurdu.

Birkaç gün arayla tepki çeken bir projeyi benzeri daha büyük bir projenin takip etmesi daha büyük tepki çekti. 

Batı Şeria'da 475 bin Yahudi yerleşimci var

Birleşmiş Milletler'e göre Filistin sınırları içerisinde sayılan ancak İsrail işgalinde bulunan Batı Şeria'da İsrail tarafından yerleştirilen 475 bin Yahudi yerleşimci yaşıyor. Bu yerleşimcilerin konut ve arazileri İsrail tarafından gasp yoluyla Filistinlilerden alınıyor. Yahudi yerleşimciler Batı Şeria'da silahlı bir şekilde gezip sık sık Filistinlilere çeşitli saldırılar düzenliyorlar.

Yahudi yerleşimcilerin bu şekilde Batı Şeria'ya yerleştirilmesi başından itibaren dünyadan yoğun tepki çekiyor. Ancak genişleyerek devam eden işgal politikasını durdurmaya yönelik herhangi bir yaptırımın uygulanmaması, bu konuda İsrail'i daha da cesaretlendiriyor.

İsrail'in bu yolla nihai hedefinin Batı Şeria'yı İsrail'e ilhak etmek ve Batı Şeria'da Filistinlileri azınlık konumuna düşürmek olduğu tahmin ediliyor.

Diğer taraftan bu örneğin ABD'nin İsrail'e Yahudi yerleşimciler konusunda yönelttiği nadir eleştirilerin de etkisizliğini ortaya koyduğu belirtiliyor. Birkaç gün önceki proje üzerine ABD İsrail'e yumuşak bir eleştiride bulunmuştu. Fakat İsrail birkaç gün sonra ilk projenin daha büyüğünü tekrarlayacağını açıklayarak ABD'nin eleştirisini önemsemediğini gösterdi.

ABD'nin İsrail'i eleştiren bu tarz açıklamaları dünya kamuoyunda inandırıcı bulunmuyor ve İsrail'e olan desteğine karşı tepkileri azaltmak için yaptırımsız bir retorikten ibaret görülüyor.

Ayrıca bu tarz eleştirel açıklamalarda ABD'nin İsrail hakkında olumlu bir dil kullanmaya özen göstermesi de dikkat çekiyor.



0 Yorum

Yorum Yaz