Korktuğu başına mı geliyor?

Reuters haber ajansı, dünyayı titreten ABD lideri-Rusya dosyasında en az 18 gizli bağlantı olduğunu özel haberiyle duyurdu. Söz konusu bağlantılar arasında telefon kayıtları ve elektronik postalar bulunuyor. Başkent Washington'da ABD lideri Trump'ın görevden azledilmesi artık açık açık konuşuluyor.

Korktuğu başına mı geliyor?
18 Mayıs 2017 14:12:43

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya arasındaki ilişkilerde sarsıcı bir gelişme yaşandı. Reuters haber ajansı, Trump'ın seçim kampanyasını yöneten danışmanların en az 18 Rus yetkili ve Rus yönetimiyle yakın ilişkileri olan isimlerle ilişkileri olduğunu özel haberiyle duyurdu.

Reuters haberi, televizyonların yayınlarını kesmelerine yol açtı. Habere göre, Trump'ın danışmanları Rus yetkililerle geçen yıl Nisan ve Kasım ayları arasında telefon ve e-posta aracılığıyla iletişime geçti. Taraflar, ekonomik ilişkiler, Çin ve DEAŞ'ı görüştü.

Reuters haberini, ABD'li yetkililere dayandırıyor. Söz konusu yetkililerin bazıları şu an görevde.

ABD lideri Trump'ı kendi partisindeki milletvekilleri de terk etmeye hazırlanıyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la çok gizli bilgileri paylaştığını kendisi itiraf eden Trump'a asıl darbeyi vuran ise görevden aldığı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey'nin tuttuğu notlar oldu. Comey'nin tutanaklarına göre, ABD lideri istifa etmek zorunda kalan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkındaki soruşturmanın kapatılmasını istemişti. Zira söz konusu soruşturma, Flynn'nin Rusya bağlantılarını araştırıyordu. Bir fırtınanın ortasında kalan Trump, suskunluğunu ilk kez bozdu ve "Tarihte hiçbir politikacıya bana davranıldığı gibi kötü davranılmadı" dedi.

Başkent Washington'da Trump'ın görevden azledilmesi (impeachment) artık açık açık konuşuluyor. Bazı Demokrat Partililer, azil sürecinin başlatılması için başvuruda bulunabileceklerini ilan etti. Ancak asıl sürpriz Cumhuriyetçi Parti'den geldi. İlk kez bir Cumhuriyetçi Kongre üyesi azil ihtimalini dışlamadı.

Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Üyesi Justin Amash, "New York Times'ın haberinin doğru çıkması halinde Trump'ın Comey'den soruşturmayı durdurmasını istemesinin azil sürecinin başlatılması için yeterli zemini oluşturdu mu" sorusuna "Evet" yanıtını verdi.

Halihazırda Kongre'nin iki kanadı Senato ve Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Cumhuriyetçilerin elinde bulunuyor. Temsilciler Meclisi'nde Demokratların 193, Cumhuriyetçilerin 238 sandalyesi bulunuyor.

Senato'da ise fark çok daha az. Cumhuriyetçiler 52 üyeyle Senato'da yer alırken, Demokratların üye sayısı 46. İki bağımsız temsilcinin de Demokrat Parti'yi desteklediği biliniyor.

Şu anda Trump'ın elinin güçlü olduğu tek alan, Kongre'nin her iki kanadında da Cumhuriyetçilerin çoğunluğa sahip olması. Ancak Cumhuriyetçi cepheden kopacak her temsilci, olayların seyrini değiştirebilir.



0 Yorum

Yorum Yaz