Laik Fransa, İslam Reformu(!) Yapacak!

Fransa’da siyasetçilerin İslami yaşam tarzına müdahale amacı taşıyacak kurumsal yapı reformu konusunu gündeme getirmeleri Müslümanların tepkisini topluyor.

Laik Fransa, İslam Reformu(!) Yapacak!
23 Ağu 2016 09:46:25

Fransa İslam Konseyi (CFCM) Başkan Yardımcısı Ahmet Oğraş, Fransa’da devlet eliyle “İslam reformu” girişimi ve yeni “İslam Vakfı” projesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ülkenin kuzeyindeki Saint Etienne de Rouvray kentinde düzenlenen kilise saldırısı sonrasında camilere dışarıdan yardım yapılmasının yasaklanması tartışmalarının gündeme gelmesinin “anlamsız” olduğunu söyleyen Oğraş, “Hukuk devletinde böyle bir yasaklama gerçekçi olamaz. İslâm’a yönelik devlet eliyle reform girişimi seçim arifesinde yapılan siyasi bir hamle. Sadece Fransa’daki kamuoyunu rahatlatmak için ‘devlet olaya el koyuyor’ gibi bir algı var” dedi.

Fransa’da camilere dışarıdan gelen yardımların sınırlı olduğuna işaret eden Oğraş, “Zaten Fransa’daki camilerin finansmanının yüzde 99’u ülke içinden yapılıyor. Bir iki devletin verdiği sembolik destek dışında finansman ihtiyacını zaten Fransa’daki Müslümanlar karşılıyor” diye konuştu.

Fransa’nın ülkedeki radikal gruplara karşı herhangi bir çözüm geliştiremediğini vurgulayan Oğraş, “Sonuçta çözüm Müslümanlarda. Fransız devletinin Müslümanların işini kolaylaştırması gerekiyor. Ancak Fransa’nın olaylara karşı eski sömürgeci algısıyla yaklaştığı görülüyor. Müslümanlara karşı ön yargılı tutum ağır basıyor” ifadelerini kullandı.

Yaklaşık 5 milyon Müslümanın yaşadığı tahmin edilen Fransa’da 2 bin 500’e yakın cami ve mescidde bin 800 din görevlisi çalışıyor.



0 Yorum

Yorum Yaz