Türkiye-İran Arasında 'Milli Para' Dönemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani görüşmesinin ardından yapılan basın toplantısında iki ülke arasındaki ticarette milli paranın kullanılacağı açıklandı.

Türkiye-İran Arasında 'Milli Para' Dönemi
04 Eki 2017 15:48:17

İran'ı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani yaptıkları görüşme sonrası kameralar karşısına geçti. Politik mesajlarla dikkat çeken basın toplantısı, ekonomik mesajlarla da dikkatleri üzerine çekti. Buna göre Türkiye-İran arasında yapılacak ticaret 'milli' para birimleri üzerinden gerçekleştirilecek.

İşte iki ismin açıklamaları:

"İkili görüşmede çok önemli kararlar aldık. İki ülke ticareti milli para birimi ile yapacak. Bankacılık alanında alınan kararlar inşallah ünümüzdeki hafta sonuna kadar hayata geçecek. İki ülke arasında seyahatleri kolaylaştırmak ve ürün ticaretini arttırmak için çalışmalar yapılacak. Bunun için 3 gümrük kapısını 24 saat çalıştırma kararı aldık. 2'si hemen faaliyete geçecek, üçüncüsü teknik çalışmaların ardından başlayacak."

"Ekonomik ilişkilerimizi mevcut kur baskısından kurtarmak suretiyle yerli parayla alışveriş yapma sürecini hayata geçirme kararını verdik. Merkez Bankalarımız önümüzdeki hafta bir araya gelmek suretiyle bu noktadaki anlaşmayı imzalayacaklar. Bunlarla birlikte aynı zamanda örneğin bankalarımızın İran'da şube açmaları, aynı şekilde İran bankalarının Türkiye'deki şube sürecini zenginleştirmeleri hareketlenecektir...

Bugün dar kapsamlı ve yüksek düzeyli 4. stratejik konsey toplantımızı gerçekten bereketli bir şekilde gerçekleştirdik. Aramızdaki siyasi, askeri, ekonomik konuları kapsayan verimli görüşmeler yaptık.

Kurumlar aynı şekilde birbirleriyle görüşmeleri gerçekleştirdiler. Tabii Türkiye-İran arasındaki son dönemlerde üst düzey ziyaretlerin artışı inanıyorum ki ilişkilerimizi çok daha olumlu bir düzeye taşıyacaktır. Aslında yıllar önce belirlediğimiz bir 30 milyar dolar hedefimiz ticaret hacmi için vardı ama bu 10 milyar dolarda takılı kaldı. 4. Yüksek düzeyli stratejik konseyde 30 milyar dolarlık bu hedef gündemimizin ana belirleyicisi oldu. Enerjiden turizme, karayolu taşımacılığına varıncaya kadar yoğun bir şekilde arkadaşlarımızın çalışmasını teşvik ettik. Merkez Bankalarımızın riyasetinde ve bankaların kendi aralarındaki iş birliğiyle finans sektörüne bir canlılık getirme kararı aldık."



0 Yorum

Yorum Yaz